Sig ordet ”kristendom”, så ved du om det er en blå eller rød regering

0
2188

Diskussionen om afskaffelse af kristendomskundskab afslører en afgørende skillelinje i dansk politik, konstaterer sognepræsten og debattøren Sørine Gotfredsen i en klumme i Kristeligt Dagblad

Skal der stå kristendomskundskab eller religion på skemaet hos folkeskolens yngste klasser? Regeringens støttepartier er ikke i tvivl: Kristendomskundskab skal afskaffes og erstattes af et bredere religionsfag, måske endda af et “medborgerskabsfag”.

“Børn skal lære, at man kan tro på forskellige ting eller slet ikke på noget, så de får en forståelse for hinandens forskelligheder,” sagde De Radikales børneordfører Lotte Rod mandag til Kristeligt Dagblad.

”Alternativet ønsker et erkendelsesfag, der styrker elevernes livsdannelse, indsigt og udsyn,” lød det fra Alternativets kirkeordfører Sikandar Siddique.

Ingen af de borgerlige partier vil til gengæld røre ved kristendommen i de mindste klasser. ”Børn skal lære, at det er kristendommen, der er udgangspunktet,” fastslog DFs skoleordfører Alex Ahrendtsen.

Og dermed afslører debatten en interessant ting: Den viser en afgørende forskel på en borgerlig og en socialistisk regering. Det konstaterer sognepræsten og debattøren Sørine Gotfredsen. Som hun skriver i en klumme i Kristeligt Dagblad:

”Næste gang en politisk kommentator fastslår, at den gamle venstre-højre-akse er død, skal man bare sige ordet ” kristendom” for at vide, at det ikke passer. Hér deles vandene fortsat og vil gøre det længe. Én ting er, at en del på venstrefløjen omsider har forstået, at de multikulturelle tilstande skaber visse problemer. Noget andet er nu at forstå, at landet vel ikke blot bør tilpasses de religiøse strømninger af anden art, der i dag findes, og dén erkendelses-etape ser endnu mere ujævn ud end den første”.

“Kristendomsundervisningen har næppe en stor chance”

For Sørine Gotfredsen viser sagen, “hvor ilde set det er i dag, at et land overhovedet repræsenterer et historisk og åndeligt fundament, der vægtes højere end andet”.

”Vor tids værdirelativistiske livssyn gennemsyrer simpelthen samtalen som en vedtaget sandhed. Ligesom det gennemsyrer tænkningen på venstre-fløjen. Det er jo i høj grad i enighed om dét – det værdirelativistiske – at forbrødringen er sket mellem venstrefløj og lærerværelse, og når disse magtcentre sammen indstiller kanonen, har den seriøse kristendomsundervisning næppe en stor chance,” skriver Sørine Gotfredsen.

Læs også: Regeringens støttepartier vil af med kristendomskundskab