Sidste stop før EU: Migranter i tusindvis venter i Bosnien

0
2474
Illegael migranter under en bro i Paris. I Bosnien venter tuindvis af migranter på at komme ind i EU. Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Tusinder af migranter venter ved grænsen til Kroatien i håb om en chance til at slippe forbi grænsevagterne

Efterhånden som Tyrkiet slipper stadig flere migranter gennem til Grækenland, så stiger trafikken mod nord. Og indtil videre er Bosnien sidste stop på vejen for mange. Menneskesmuglerne, der hjælper dem på deres vej, har sjældent succes med at få dem over grænsen og videre.

Flygtningelejrene ved Bihac lidt fra grænsen til EU-landet Kroatien har flere gange i efteråret haft besøg af vestlige journalister. De fortæller alle om usle forhold og mænd, der er desperate for at komme videre. Særligt lejren Vucjak, der ligger ovenpå en gammel losseplads, gør indtryk

”Lejren Vucjak er ikke et sted, hvor mennesker burde bo. I teltene af sejldug ligger der madrasser direkte på jorden. Toiletter og vaskerum er håbløst svinet til og når der er morgenmad – brød med lidt marmelade – venter mændene i en lang kø,” skriver journalisten Gregor Mayer i den østrigske avis Krone.

Vucjak blev indrettet af Bihac, en fattig bosnisk grænseby, der håbede at få nogen af de mere end 7000 utilfredse migranter ud af byen. For migranterne er det en sølle tilværelse, men de er også ti kilometer tættere på deres drøm om et liv i EU.

Næste stop Østrig

Fra byen Bihac ved grænsen til Kroatien er der mindre end fire timer i bil ad gode motorveje – betalt af EU – til grænsen til Østrig. En hurtig tur gennem Kroatien og Slovenien, hvor der sjældent er kontroller undervejs, og så når migranterne Østrig og dermed den rige del af EU. Journalister fortæller, at turen bliver kaldt ”the game” – spillet – af de mange migranter.

Journalisten Gregor Mayer har i en anden artikel fortalt om den 21-årige pakistaner, der kalder sig Rezep. Sammen med 11 andre havde han begivet sig ud i ”the game”. Gruppen nåede over bjergene og helt op til Slovenien.

Her blev de stoppet af politiet, der sendte dem tilbage til Kroatien. Her blev de sendt videre til Bosnien – ifølge ham efter en omgang tæv af politiet. Rezep siger, at han alligevel er klar til at prøve igen – i håb om at nå Italien, Østrig eller Tyskland og der bede om asyl.

Han har ikke mange chancer for asyl nogle steder, men er han først i et af landene, kan der gå mange år, før han bliver smidt hjem. Og særligt den nye regering i Østrig er mere forstående overfor migranterne, der så kan håbe på et liv på den gode side af grænsen.

Læs i morgen: Østrig på vej væk fra stram asylpolitik