Schweizerne siger ja til burka-forbud

0
1914
En plakat fra søndagens folkeafstemning i Schweiz. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Flertal af schweizerne stemte søndag ja til et forbud mod tildækning af ansigtet. “Burka og niqab er et symbol på den ekstreme politiske islam, som ikke har nogen plads i Schweiz,” siger initaitivtagerne til folkeafstemningen

Schweiz følger efter Danmark og forbyder nu tildækning af ansigtet i det offentlige rum. Et flertal af de schweiziske vælgere sagde søndag ja til tildækningsforbuddet ved en folkeafstemning, som er blevet kaldt en folkeafstemning om burkaforbud.

Søndag eftermiddag var stemmerne talt op i 22 af Schweiz’ 26 kantoner. I de 19 kantoner var der flertal for forbuddet, og dermed er det i følge det tyske nyhedsbureau DPA nok til, at forbuddet er vedtaget. I forvejen har to af kantonerne et forbud mod tildækning.

Det er den politiske højrefløjsgruppe Egerkingen-komitéen, der har taget initiativ til folkeafstemningen. I Schweiz kan et forslag bringes til folkeafstemning, hvis man kan samle 100.000 underskrifter.

“I Schweiz er det vores tradition, at vi viser vort ansigt. Det er et tegn på grundlæggende frihed,” siger Walter Wobmann, leder af Egerkingen-komitéen og medlem af parlamentet for højrefløjspartiet Schweizisk Folkeparti, i følge Ritzau.

Han betegner tildækningen af ansigtet som “et symbol på den ekstreme politiske islam, der er blevet stadig mere fremtrædende i Europa, og som ikke har nogen plads i Schweiz”.

Schweiz har tidligere forbudt minareter på moskéer ved en folkeafstemning. Det skete i 2009.

Danmark indførte et tildækningsforbud pr. 1. august 2018. Også Frankrig, Østrig, Bulgarien og Belgien har forbud mod tildækning i form af burka og niqab.