Sådan vinder Trump valget

0
2138
Præsident Donald Trump på et pressemøde forleden. Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP

For første gang siden starten af den egentlige valgkamp i juli viser en meningsmåling, at Donald Trump har taget føringen over sin udfordrer, demokraternes Joe Biden.

Selve tallene på 47 procent mod 46 procent er lige så usikre som et fald i de danske tal for coronasmittede borgere eller sagt mere formelt: en føring på et procentpoint gælder ikke som statistisk relevant. Alligevel slog det ned som en bombe blandt demokraterne, for resultatet kom fra analyseinstituttet Rasmussen Reports, der som de eneste ramte rigtigt ved sidste præsidentvalg. Og fordi det minder demokraterne om, at den siddende præsident har langt bedre fat end dem i de almindelige amerikanere.

Det er samtidig første gang, at Donald Trump kravler over 45 procent i opbakning. Joe Biden har ført pænt hele vejen indtil nu og bare for en uge siden gav samme Rasmussen Reports ham en føring på to procentpoint. Og feltet af usikre vælgere er næsten forsvundet, så nu skal de to mænd stjæle stemmer direkte fra hinanden.

De seneste dage har vist, at Donald Trump vil svinge ind på midten for at øge sine chancer i november. Demokraterne er ganske vrede over, at han forsøger hurtigt at få genbesat den stol i højesteret, der blev ledig efter Ruth Bader Ginsburgs bortgang. Det er som de ikke ser, hvor taktisk Donald Trump agerer.

Han har nemlig foreslået, at afløseren kunne blive en af to moderate kvindelige dommere, som en del demokrater i Senatet selv har været med til at godkende tidligere. Slagsmålet bliver næppe overstået inden valget, men det giver ham en mulighed til at afsløre sine modstandere som selvmodsigende. Og blottet for handlekraft i en tid, hvor de fleste amerikanere føler sig meget usikre.

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden under en tale søndag i Philadelphia. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Forvirret Biden

Her seks uger før valget vinder præsidenten og hans hundredtusinder af frivillige frem, mens demokraterne står i stampe. Samtidig virker udfordreren Joe Biden stadig mere konfus. Denne søndag fik han byttet helt om på tallene og gjorde antallet af amerikanere, der er døde med corona virus, tusinde gange større:

”Hvis Donald Trump får sin vilje, komplikationerne fra COVID-19, som er langt værre end de burde være – det anslås at 200 millioner mennesker er døde – nok når jeg er færdig med denne tale,” sagde han ifølge amerikanske medier.

Joe Biden lagde tilsyneladende ikke mærke til sin monumentale brøler, men fik dog efter nogle minutter sagt det rigtige tal. Episoder som denne gør, at de demokratiske ledere bliver stadig mere usikre på deres kandidat. Og når og hvis der bliver direkte debatter mellem Trump og Biden på tv, så kan Biden i bedste fald håbe på tilskuernes medlidenhed.

Kilder: Rasmussen Reports, New York Times, New York Post, Fox News

Læs i morgen: Republikanerne, der hader Trump