S positiv overfor DF-krav om nye udlændinge-stramninger

0
2026
(ARKIV) Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) under folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017. Udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) opfordrer regeringen og DF til at invitere S til kommende forhandlinger på området. Det afviser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blankt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiet klar til at diskutere hjemsendelse af syriske flygtninge med regeringen og Dansk Folkeparti. Partiet bakker DF-krav om paradigmeskifte i udlændingepolitikken op

Det paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som Dansk Folkeparti har slået til lyd for, får nu opbakning fra Socialdemokratiet.

Paradigmeskiftet handler om at flytte fokus fra integration til hjemsendelse, og Socialdemokratiets erklærer sig i dagbladet Politiken positiv overfor flere af de stramninger, som Dansk Folkeparti og regeringen forhandlede om til jul. Det er de stramninger – det paradigmeskifte – som Dansk Folkeparti vil gøre til en del af de kommende finanslovsforhandlinger med regeringen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye siger til Politiken, at partiet er positiv overfor at syriske flygtninge, som ikke er individuelt forfulgte og derfor kun har midlertidig opholdstilladelse, fremover skal mødes med et hjemsendelsesprogram i stedet for et integrationsprogram.

”Vi synes egentligt, det er rigtigt at tænke den her gruppe som noget særskilt og som noget, hvor der primært skal være fokus på hjemsendelse,” siger han til Politiken.

S åben for at diskutere kriterier for tilknytning

Der er tale om en gruppe på ca. 4500 syriske flygtninge, som har midlertidig opholdstilladelse. Blandt de stramninger, som Mattias Tesfaye gerne vil diskutere, er de kriterier, som skal lægges til grund, når man vurderer en flygtnings tilknytning til Danmark. I den aftale, som Dansk Folkeparti og regeringen diskuterede til jul, står der bl.a. at danskkundskaber ikke skal tillægges vægt, og at der ikke skal lægges vægt på børn, før de har været i Danmark i mindst fem år. Det er Socialdemokratiet positiv overfor:

”Om grænsen lige skal gå ved fem år, ved jeg ikke. Men det skal ikke være et argument i sig selv, at man har haft et barn i skole et par år, i forhold til om man skal sendes hjem,” siger Mattias Tesfaye til Politiken.

“Det skal ikke være et argument i sig selv, at man har haft et barn i skole et par år, i forhold til om man skal sendes hjem”

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører, Socialdemokratiet

Syv af ni stramninger bakkes op

Der er i alt ni forslag til stramninger i det udkast, som regeringen og Dansk Folkeparti drøftede til jul. Socialdemokratiet er positiv eller ikke-afvisende overfor de syv forslag, herunder et forslag om, at kommuner ikke skal være forpligtede til at finde en permanent bolig til personer med midlertidig beskyttelse. Kun to ting, erklærer partiet sig skeptisk overfor:

  • at den særlige kontante bonus på 6000 kroner for at bestå prøven i dansk 2, skal bortfalde for flygtninge på midlertidig opholdstilladelse
  • at den særlige integrationsgrunduddannelse (IGU) ikke længere skal omfatte flygtninge med midlertidig opholdstilladelse

S vil med til forhandlinger

Står det til Socialdemokratiet, bør regeringen og Dansk Folkeparti inviterer partiet med til forhandlingerne om paradigmeskiftet. Det ser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) dog ingen anledning til, siger hun til Politiken.

Både Det Radikale Venstre og Enhedslisten reagerer skarpt på Mattias Tesfayes udmeldinger. Nikolaj Villumsen (EL) kalder det ”et ekstremt værdiskred”. Sofie Carsten Nielsen fra Radikale siger at hun ikke kan se forskel på DF og S:

”Det er åbenbart en naturlig udvikling, at de (S og DF, red.) synkroniserer politikken,” siger hun.

Læs også: Peter Skaarup: ”Flygtninge skal fra starten vide, at de på et tidspunkt skal vende hjem”