Rigspolitiet bekræfter: Bandemedlemmer kører over Øresund trods grænselukning

0
10487
Malmø summer af liv trods coronakrisen. Her et foto af udeservering på Gustav Adolfs Torv i weekenden. Livet i Malmø lokker også medlemmer af det københavnske bandemiljø til Malmø. Siden grænselukningen er der registreret 13 forskellige biler på Øresundsbroen med relation til bandemedlemmer, viser en opgørelse fra Rigspolitiet. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Rigspolitiet oplyser i notat, at 13 biler fra medlemmer af bandemiljøet er registreret på overvågningskameraer på Øresundsbroen siden grænselukning. DF har krævet grænsekontrollen skærpet, så bandemedlemmernes ture stoppes

DitOverblik kunne i sidste uge referere oplysninger om bandemedlemmer, der tager på svipture over Øresund til Sverige, trods nedlukningen af den dansk-svenske grænse som følge af coronakrisen. Det var blandt andet DFs retsordfører Peter Skaarup, der havde hørt om bandemedlemmernes trafik, og han stillede på den baggrund en række spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S).

“Der er større risiko for smitte med coronavirus i Sverige end i Danmark, og derfor må der strammes op. Vi må som minimum kræve, at man kun kan køre ind i Danmark, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Og det er ikke et anerkendelsesværdigt formål at bandemedlemmer kører på fornøjelsesture til Malmø,” sagde Peter Skaarup til ditoverblik.

Læs også: Bandemedlemmer på svipture til Sverige – nu kræver DF skærpet grænsekontrol

13 biler med bande-relation registreret

Nu kan Rigspolitiet bekræfte oplysningerne om bandemedlemmernes trafik over Øresundsbroen. I en status over indsatsen ved den dansk-svenske grænse, som Folketingets retsudvalg har fået, står der, at systemet med Automatisk Nummerplade Genkendelse (APNG) ved Øresundsbroen har registeret 13 biler med relation til bandemedlemmer siden grænsen blev lukket den 14. marts og frem til den 2. april.

Rigspolitiet skriver:

“Siden den 1. januar 2020 er der i ANPG registreret passage over Øresundsbroen af 60 køretøjer, der er anført som relaterede til bandemedlemmer. Blandt disse registrerede køretøjer er også såkaldte ”muskelbiler”, dvs. typisk større biler med usædvanlig stor motorkraft, der ofte benyttes af bandemedlemmer. Der er dog ingen særskilt registrering af ”muskelbiler”. I perioden fra den 14. marts 2020 og frem til den 2. april 2020 er 13 forskellige moniterede køretøjer relateret til bandemedlemmer blevet registreret i ANPG i forhold til kørsel til eller fra Sverige”.

Det fremgår ikke, hvor mange gange de pågældende biler er kørt over broen.

Skaarup: Regeringen må reagere hurtigt

Peter Skaarup har opfordret regeringen til at tage kontakt med den svenske regering for at stramme op. Skaarup mener, at bandemedlemmernes trafik udgør en smitterisiko på grund af situationen i Sverige, hvor antallet af smittede, syge og døde af coronavirus er steget kraftigt den seneste tid.

I et skriftligt spørgsmål til justitsministeren skriver Peter Skaarup:

“Agter ministeren at tage fat i de relevante svenske ministre for at sørge for, at Sverige ligeledes i lyset af risikoen for corona-smitte opretholder en grænsekontrol på deres side, så danske bandetilknyttede ikke uden videre kan rejse til og fra Sverige uden et anerkendelsesværdigt formål?”.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup sagde i sidste uge til ditoverblik, at han forventede en hurtig reaktion fra regeringen:

“Vores forventning er, at regeringen reagerer meget hurtigt. Grænsemyndighederne skal have nye instruktioner og vi skal hurtigst muligt have en dialog med svenskerne,” sagde Peter Skaarup.

Læs også: Bandemedlemmer på svipture til Sverige – nu kræver DF skærpet grænsekontrol