Republikanerne der hader Trump

0
2638
Præsident Donald Trump under tirsdagens tv-debat med demokraternes præsidentkandidat Joe Biden. Foto: McNamee/Getty Images/AFP

Joe Biden får hjælp fra en uventet kant. En del af den republikanske elite er så frastødt af deres egen præsident, at de vil gøre det utænkelige og fører kampagne mod Trump

For en politisk aktiv amerikaner er det at være demokrat eller republikaner selve grundlaget for deres identitet og meget få skifter side, men forbliver loyale livet lang. Det er dobbelt vigtigt i denne valgkamp, for skal et parti være sikker på at vinde valget i november skal både demokrater og republikanere kapre stemmer fra den anden side. For gruppen af ubeslutsomme midtervælgere og uafhængige er skrumpet ind til næsten ingenting.

Her spiller en republikansk udbrydergruppe en særlig rolle. Mændene og kvinderne i gruppen The Lincoln Project kommer fra den republikanske elite. Men de bruger Twitter og YouTube meget aggressivt for at tale imod den siddende præsident; så aggressivt som han selv.

”Vi accepterer simpelthen ikke Trumps form for politik, der i vores øjne er misbrug af det republikanske parti og de aktive der,” siger en af gruppens grundlæggere, kommentatoren og reklamemanden Rick Wilson til ditoverblik.

”Vi kommer typisk fra hvad du kan kalde Reagan lejren. Der hvor republikanere står for inklusion og imod lukkede grænser. Hvor du kan leve den amerikanske drøm ud, uanset om du kommer fra Danmark eller Senegal. En nation for alle, baseret på frihedssøgende (libertarian, red.) værdier,” fortsætter han.

”Vi accepterer simpelthen ikke Trumps form for politik, der i vores øjne er misbrug af det republikanske parti og de aktive der”

Rick Wilson, medstifter af The Lincoln Project, til ditOverblik

Honest Abe

Gruppen har taget navn efter den første og markante republikanske præsident, Abraham Lincoln, fra den amerikanske borgerkrig. Honest Abe, som han gerne bliver kaldt på den amerikanske højrefløj, er et ikon. Og det var da også hans kælenavn, den siddende præsident Donald Trump brugte, da han som forventet svinede gruppen til på Twitter.

”Vi er en udfordring mod ham fra højre og det havde han nok ikke regnet med,” siger Rick Wilson med en hørbar stolthed. Han ser sig selv som en uafhængig, konservativ vælger, men har selv ført valgkampagne for republikanere helt tilbage til den første George Bush på vej mod Det ovale Værelse.

Se mere på The Lincoln Project.

”Uafhængigheden er vores hemmelige opskrift. Det udstiller svagheden i Trumps retorik og hans vilje til at puste til hadet mellem befolkningsgrupper for egen vindings skyld”.

Han anerkender, at der ikke er megen modstand mod Donald Trump blandt de etablerede republikanske politikere, for Trump og hans folk slår hårdt ned på modstand i egne rækker. Det har Rick Wilson denne forklaring på:

”Trump har ødelagt det politiske parti, jeg kender. Han går efter personlig magt og det korrumperer. Og han er en politisk risiko for vores land.”

New York modstand

En del af forklaringen på Rick Wilsons heftige modstand mod Trump er hans egne erfaringer med ham i 80’ernes og 90’ernes New York. Da gjaldt Trump som en bisset ejendomsspekulant og var kendt for at være grov overfor både modstandere og sine egne investorer.

”Han trynede dem ligesom han gør med det republikanske parti. De valgte politikere er måske nok uenige med ham, men de bøjer sig stadig i støvet for ham. Der er blevet lighedstegn mellem at være republikanere og så at adlyde Trump,” siger Rick Wilson videre.

Donald Trump under tirsdagens tv-debat. Foto: SAUL LOEB / AFP

Han anerkender, at han og hele Lincoln Project kører en meget aggressiv stil i de reklamer, som de selv har samlet et trecifret millionbeløb ind til fra andre utilfredse på højrefløjen.

”Ja, det er højspændt, aggressivt, pessimistisk (dark, red.) i sin tone. Vi rammer ham, som han rammer andre.”

Han taler med ditoverblik, mens han venter på at debatten mellem Biden og Trump skal til at gå i gang. Og han må medgive, at Trumps modstander ikke er hans foretrukne kandidat, men som han siger:

”He will do.”

Og han fortsætter:

”Han er ok, ikke for langt ude på venstrefløjen, så han ikke kan blive valgt. Og helt ærligt, så går jeg ikke op i de finere nuancer i politik lige nu. Det handler om at slå Trump.”