Regnskabets time for May

0
1565
Premierminister Theresa May og kansler Angela Merkel i næsten identiske blå jakker sammen med den polske EU-præsident Donald Tusk. Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

I går kunne Theresa May i det mindste ind i mellem grine lidt i Bruxelles – i dag er hun tilbage i London, hvor jagten på hendes afløser er i gang

Det var en rigtig politikervittighed: både den tyske kansler og den britiske premierminister havde lige inden topmødet i Bruxelles holdt taler i deres respektive parlamenter. Og begge havde en nærmest skinnende blå jakke på. Det blev selvfølgelig hurtig gengivet i et meme på internettet – og de kunne de to kvinder så senere smile over.

På selve topmødet var der næppe mange smil, men vi ved det faktisk ikke. Det er kun det, som de enkelte ledere har fortalt videre til deres yndlingsjournalister, der er kommet frem. Og de har gerne villet fortælle om, at den britiske leder blev behandlet med større forståelse end tidligere.

Overordnet ved vi, at Theresa May talte i over en time og forklarede om alle sine problemer, herunder forhandlingerne med oppositionens leder, Jeremy Corbyn. Vi ved at hun måtte gå inden middagens kammuslinger og macadamianøddeis, så de andre kunne tale om hende og hendes problemer. Vi ved også at EU-lederne var nedladende overfor hende.

Theresa May bad egentlig bare om en mindre udsættelse, men det ville de ikke høre af. I stedet har de andre EU-ledere trumfet igennem, at briterne har indtil udgangen af oktober til at få styr på deres politik i forhold til EU. En besked der afleveret med budskabet om, at hun og briterne denne gang skal bruge tiden til noget fornuftigt.

Theresa May taler med pressen, da hun ankommer til Bruxelles. Foto: REUTERS/Susana Vera

Jagt på en afløser

Hjemme i London måtte Theresa May i dag svare på en række udfordrende og til dels uforskammede spørgsmål. Det nordirske parti DUP, der egentlig er en del af det parlamentariske grundlag for regeringen, ville vide, om der er noget, som EU IKKE har fået i forhandlingerne. May svarede lidt spidst, at det kunne være gået meget værre.

May har tidligere sagt, at hvis Brexit ikke er på plads inden sommeren, så vil hun trække sig. Det er der nu mange, der skubber på for at få hende til at gøre alvor af. Fra den magtfulde 1922 komite, der løbende måler opbakningen til partiets leder, skal May allerede have fået et klart signal om at det er på tide, hun trækker sig.

Der går sågar rygter om alternative regeringsmøder, hvor de ministre, der arbejder for Brexit, mødes uden deres mere EU-positive kolleger. Adspurgt om det i dag krøb en af de ledende ministre og rivaler til May uden om spørgsmålet. Imens gør en lille halv snes politikere sig klar til at kæmpe for pladsen som den næste leder af de konservative og dermed premierminister.

Hvis man spørger hos bookmakerne, så er Boris Johnson favorit til at overtage efter May. Den tidligere borgmester for London og tidligere udenrigsminister vækker måske stor uvilje hos sine kolleger for sin facon. Men mange konservative politikere ser alligevel til hans side, fordi de forventer at han i det mindste kan vinde et valg.

Indtil nu har briterne ikke straffet de konservative for deres Brexit-rod, for i meningsmålingerne er opbakningen til regeringspartiet stadig stærk. Men en række kommentatorer bemærker i dag, at det måske er ved at vende. Har de ret, er May snart på pension.