Regeringen vil udvide racismeparagraffen – DF mener, den bør afskaffes

0
2449
Ligestillingsminister Mogens Jensen. Foto: Bax Lindhardt

Trans- og interkønnethed skal være en del af racismeparagraffenn, mener regeringen. Ytringsfrihedseksperter advarer, og en initiativgruppe mener ligesom DF, at paragraffen bør afskaffes

Mens der lige nu samles underskrifter til et borgerforslag om at afskaffe paragraf 266b, kendt som racismeparagraffen, går regeringen den stikmodsatte vej og foreslår, at racismeparagraffen udvides.

Kristeligt Dagblad skriver, at ligestillinsminitser Mogens Jensen er på ved med et lovforslag, der skal føje begreberne “kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika” til paragraf 266 b. Dermed vil hadtale om trans- og interkønnethed kunne straffes på linje med hadtale om jøder, sorte og homoseksuelle.

“Der er enormt højt til loftet i den danske debat, og vi vil ikke have svenske tilstande. Men det er fint, at der er nogle grænser, og vi synes ikke, at det er mindre slemt at genere en transseksuel, end det er at genere en muslim eller en jøde,” siger Socialdemokratiets ligestillingsordfører Lars Aslan Rasmussen til Kristeligt Dagblad.

“vi synes ikke, at det er mindre slemt at genere en transseksuel, end det er at genere en muslim eller en jøde”

Lars Aslan Rasmussen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, til Kristeligt Dagblad

Eksperter: Ytringsfriheden indskrænkes

Forslaget er en del af regeringens lovpakke, som blev offentliggjort ved Folketingets åbning. Det støttes af støttepartierne SF og Enhedslisten. Til gengæld er flere ytringsfrihedseksperter kritiske:

“Det her er et eksempel på, at identitetspolitik i høj grad er med til at begrænse ytringsfriheden. Vi risikerer, at bestemte særgrupper vil bruge udvidelsen til at slå hinanden i hovedet med racismeparagraffen,” siger Jacob Mchangama, direktør i den retspolitiske tænketank Justitia, til Kristeligt Dagblad.

Næstformanden i Dansk Journalistforbund, Allan Boye Thulstrup, er også kritisk:

”Ytringsfriheden er under pres, og det er ikke tidspunktet til at indføre flere restriktioner,” siger han til journalisten.dk

Institut for Menneskerettigheder afviser også forslaget.

”Man skal tænke sig rigtig godt om, før man indføjer en ekstra gruppe i den her bestemmelse. Det vil være en begrænsning af borgernes ytringsfrihed,” siger direktør Louise Holck til Ritzau.

Claes Theilgaard har taget initiativ til borgerforslag om at afskaffe racismeparagraffen. Over 4000 har indtil nu skrevet under.

Skaarup: Afskaf racismeparagraffen

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup skyder også ideen ned:

“Nu vil regeringen udvide omfanget og brugen af den dybt skadelige paragraf 266B, den såkaldte racismeparagraf. Det er en helt forkert kurs. Den paragraf burde istedet helt afskaffes,” skriver han på Twitter.

Borgerforslaget om at afskaffe racismeparagraffen, som støttes asf flere DF-politikere, har foreløbig fået 4251 støtter. Du kan læse Ditoverblik’s interview med initiativtageren til borgerforslaget Claes Kirkeby Theilgaard her:

3600 har skrevet under på borgerforslag, der vil afskaffe racismeparagraffen