Bandemedlem kørte til Sverige dagligt, selv om grænsen var lukket

0
3316
Øresundsbron 2019. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Bandemedlemmer fra København kører tilsyneladende frem og tilbage over Øresundsbroen mange gange, uden at det vækker myndighedernes opmærksomhed. DFs retsordfører Peter Skaarup mener, at banderne skal stresses meget mere af politiet. Han vil have justitsminister Nick Hækkerup til at stramme op

Den 14. marts blev grænsen til Sverige lukket på grund af coronakrisen. Men det stoppede ikke medlemmer af de kriminelle bander i København. Fra 14. marts til 2. april kørte en bil, der tilhører et bandemedlem, frem og tilbage over Øresundsbroen hele 19 gange. En anden kørte over 13 gange.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Bandemedlemmernes biler er blevet registeret af politiets Automatiske Nummerplade Gengivelse (ANPG-systemet) på broen. Om der rent faktisk sad bandemedlemmer i biler, kan ANPG-systemet ikke afgøre. Det skal, som Justitsministeriet skriver i sit svar, underbygges med andre efterretninger.

Men bandebilernes mange køreture burde have fået myndighederne til at reagere, mener Peter Skaarup.

”Jeg er med på, at ANPG ikke kan registrere, hvem der sidder i bilerne. Men havde politiet handlet på trafikken, kunne de jo havde stoppet disse biler og fundet ud af, hvem der var i bilerne. For det er selvfølgelig bandedrenge. Disse individer låner jo ikke deres køretøjer ud til naboen. Det er nøjagtig hensigten med ANPG – at den skal informere, og vi skal handle,” siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Skaarup: Mere årvågenhed, tak

Han kalder det rystende, at så mange bandekøretøjer har kunnet køre frem og tilbage, uden at det tilsyneladende har vakt myndighedernes opmærksomhed.

“Det undrer mig, at justitsminister Nick Hækkerup ikke har sikret, at vores politi er mere årvågne, når det handler om bandernes færden. For selvfølgelig skal de da gå op i, hvorfor bandekøretøjerne passerer Øresundsbroen så ofte. Det siger sig selv, at bandemedlemmerne ikke tager til Sverige for at gå en tur i den smukke natur,” siger DF-ordføreren.

Peter Skaarup mener, at bandermedlemmerne skal stresses ved at stoppe dem, hver gang de kører til og fra Sverige:

”Man skal stoppe dem for at undersøge, hvad deres ærinder har været. Om de har begået kriminalitet. Hvem de har besøgt. Hvad de har lavet i Sverige. Og om de medbringer kriminelle varer,” siger Peter Skaarup.

“selvfølgelig skal de da gå op i, hvorfor bandekøretøjerne passerer Øresundsbroen så ofte”

Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti

53 bandekøretøjer kørte over broen

I alt har politiets ANPG-system på Øresundsbroen registreret 53 køretøjer, der tilhører personer registreret af politiet som bandemedlemmer, i perioden 1. januar 2020 til 2. april 2020. Af disse har den ene kørt over 32 gange – det er muligvis den, der efter grænselukningen kørte frem og tilbage 19 gange, svarende til at der er kørt tur-retur dagligt. Peter Skaarup konstaterer, at det ikke er normalt, at et køretøj passerer Øresundsbroen så mange gange.

”Det burde have vakt myndighedernes interesse, der burde have taget action. En af strategierne for at komme banderne til livs, er at stresse dem. Og et bandekøretøj der konsekvent bliver stoppet på Øresundsbroen for at blive undersøgt grundigt, finder nok ud af, at det ikke er interessant at fortsætte med,” siger Peter Skaarup.

Øresundsbroens betalingsanlæg i Sverige i 2019. Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Spørgsmål til minister

Han har nu stillet følgende spørgsmål til justitsministeren:

”Der opleves en livlig aktivitet af bandekørertøjer over Øresundsbroen, der formentlig indeholder bandemedlemmer. Vil ministeren forklare, hvorfor man ikke stopper disse køretøjer ved Øresundsbroen, undersøger bilerne og personerne, registrerer personerne og undersøger deres ærinder?

Herudover: hvorfor indberetter man så ikke de af personerne, som modtager offentlig forsørgelse, til deres pågældende kommune og informerer om, at personerne har opholdt sig i udlandet, hvorfor de har modtaget uberettigede ydelser fra det offentlige grundet ophold i udlandet og derfor skal tilbagebetale den offentlige ydelse efterfølgende?”.

Peter Skaarup siger til ditOverblik, at han har en klar forventning om, at justitsminister Nick Hækkerup får strammet op:

“Så vi fremadrettet vil opleve at politiet er mere på og efter banderne, og at de får ressourcerne til det. Banderne skal ikke have frie rammer,” siger Peter Skaarup.

Læs også:

Minister gav mangelfulde svar om bander – og bagefter smed politiet de manglende oplysninger væk