Minister gav mangelfulde svar om bander – og bagefter smed politiet de manglende oplysninger væk

0
2021
Øresundsbroen. Arkivfoto

Justitsministeriet beklager, at Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup fik mangelfulde oplysninger, da han bad om tal for bandemedlemmers kørsel over Øresund. Samtidig må politiet beklage, at oplysningerne nu er blevet slettet. “Utroligt sløset og mildest talt bekymrende,” lyder det fra Peter Skaarup

Da Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup i foråret stillede et spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) om bandemedlemmers kørsel over Øresundsbroen, fik han et meget mangelfuldt svar – og siden er de oplysninger, han bad om, blevet slettet af Københavns Politi.

Det erkender Justitsministeriet i et nyt svar til Peter Skaarup.

DF-ordføreren ville vide, hvor mange gange bandemedlemmers biler er blevet registreret af den automatiske nummerplade gengivelse (ANPG) på Øresundsbroen i perioden 1. januar til 2. april 2020.

Justitsministeriet svarerede, at 53 forskellige køretøjer, som tilhører bandemedlemmer, er kørt over broen i den tre måneders periode.

Fire af disse er kørt over flere end ni gange. En enkelt 32 gange – de tre andre 21, 17 og 9 gange.

Det fremgår samtidig, at i perioden 14. marts, hvor grænserne blev lukket på grund af coronakrisen, til 2. april, er 12 bandekøretøjer kørt over broen. Heraf er enkelt kørt frem og tilbage 19 gange.

Hvad med de øvrige 49? Her oplyste Justitsministeriet blot, at de ”har passeret færre end ni gange”. Om det var 8, 7, 6 eller færre, blev ikke oplyst.

Politiets automatiske nummerpladegengivelse (ANPG). Foto: Rigspolitiet

Oplysninger fandtes…

Var det fordi ministeriet ikke havde mere præcise oplysninger? Nej. Justitsministeriet erkender i et nyt svar, at oplysningerne var tilgængelige, da Peter Skaarups spørgsmål skulle besvares.

”…således at det ville have været muligt også at angive præcis, hvor mange gange køretøjerne havde passeret Øresundsbroen,” skriver ministeriet.

Justitsministeriet tilføjer, at ”det er selvfølgelig beklageligt”, at det ikke blev oplyst, ”når spørgeren ønskede, at der blevet givet en præcis angivelse for hvert enkelt køretøj”.

…og er de væk

Men så kan Peter Skaarup vel få det præcise antal nu? Nej, for som Justitsministeriet også må beklage, findes oplysningerne om de 53 køretøjer ikke længere i politiets system.

Som ministeriet skriver:

”Det er Københavns Politis vurdering, at datatrækket om de 53 køretøjer burde have været gemt, hvilket imidlertid ikke skete på grund af en beklagelig misforståelse mellem to enheder i politiet”.

Oplysningerne er med andre ord blevet slettet.

Københavns Politi lader dog forstå, at det ”ingen betydning har i forhold til eventuelle efterforskninger eller straffesager, som de omtalte køretøjer måtte indgå i”.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Skaarup: Utroligt sløset

Peter Skaarup er selv sagt ikke tilfreds med den sjuskede måde, som Justitsministeriet og politiet har behandlet hans spørgsmål på:

”At den absolut interessante information om hvor mange gange det enkelte køretøj har passeret broen, pludselig var væk, er mildest talt bekymrende. Det er utroligt sløset. Vi ved kun, at bandekøretøjerne i den nævnte periode har kørt over broen et sted mellem 49 og 392 gange. Det er bare ikke godt nok, når spørgsmålet var klart nok,” siger Peter Skaarup.

Han tilføjer, at han undrer sig over, at justitsminister Nick Hækkerup ikke har sikret sig, at politiet er mere årvågne, når det handler om bandernes færden:

”For selvfølgelig skal de da gå op i, hvorfor bandekøretøjerne passerer Øresundsbroen så ofte. Det siger sig selv, at bandemedlemmerne ikke tager til Sverige for at gå en tur i den smukke natur,” lyder det fra Peter Skaarup.

Justitsministeriets svar til Peter Skaarup kan læses her.

Læs også:

Bandemedlem kørte til Sverige dagligt, da grænsen blev lukket

“Det siger sig selv, at bandemedlemmerne ikke tager til Sverige for at gå en tur i den smukke natur”

Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti