DF: Udvidet håndværkerfradrag kan sætte skub i grønne investeringer

0
1786
Arkivfoto

Dansk Folkeparti foreslår at udvide håndværkerfradraget, så det også kan omfatte energibesparende investeringer i boligen

Dansk Folkeparti kaster et nyt forslag på banen, der skal sætte yderligere gang i grønne investeringer i boligen. DFs klima- og energiordfører Morten Messerschmidt siger til Altinget.dk, at håndværkerfradraget bør udvides, så det ikke bare omfatter arbejdsløn men også energibesparende investeringer som isolering, nye vinduer og varmepumper.

“Der mange, der bruger fradraget til for eksempel rengøringshjælp eller vinduespudsning. Det kan være fint. Men hvis vi skal nedbringe vores energiforbrug og skubbe på for en grøn omstilling, især i de private hjem, kunne det være en måde at stimulere til, at folk tænker i de baner,” siger Morten Messerschmidt til Altinget.

Han foreslår samtidig at ordningen ændres, så det bliver muligt at pulje sit fradrag over tre år. I dag skla fradraget bruges i det enkelte kalenderår.

“Ordningen er i dag ret ufleksibel. Vi foreslår ikke at hæve beløbet, men vi vil give en større fleksibilitet til at bruge den,” siger Morten Messerschmidt.

Han mener, at håndværkerfradraget er oplagt at bruge, fordi folk allerede kender ordningen.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DI: Svært at administere

Dansk Industri (DI) kalder forslaget om at pulje fradraget over tre år fornuftigt. Til gengæld ser DI kritisk på ideen om at lade ordningen omfatte materialer.

“Problemet med at lave for lang en positivliste er, at det åbner for snyd og bliver meget svært at administrere,” siger underdirektør Torben Liborius fra DI til Altinget.

DI mener i stedet, at udskiftning af olie- og gasfyr skal fremmes via tilskudsordninger.

S: Tag forslaget med til forhandlingerne

Socialdemokratiets finansordfører Chritian Raabjerg Madsen vil ikke kommentere konkrete forslag før finanslovsforhandlingerne. Men han opfordrer DF til at bringe forslaget med til forhandlingsbordet.

“Det er et forslag af flere, som helt åbenlyst vil have en effekt i forhold til at sikre, at der bliver lavet energirenoveringer,” siger finansordføreren til Altinget.