Regeringen tror stadig på sin asylplan – men den aner ikke, hvornår den kan gennemføres

0
2406
Statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) under tirsdagens debat i Folketinget. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)

Modtagecentre for asylansøgere udenfor EU var et af Socialdemokratiets store udlændinge-slagnumre før valget. Men regeringen har stadig ingen ide om, hvornår planen kan realiseres

Modtagecentre for asylansøgere, der skulle oprettes i lande udenfor EU, var et af de helt centrale punkter, da Socialdemokratiet fremlagde et udlændingeudspil før folketingsvalget i 2019. Men et år efter valget har den socialdemokratiske regering ingen ide om, hvornår det første modtagecenter kan åbnes. Det kom frem, da partierne i blå blok tirsdag havde indkaldt regeringen til en forespørgselsdebat om, hvordan den vil sikre, at flygtninge- og migrantstrømmen fra Tyrkiet stoppes, inden den når ind over Danmarks grænser.

Flere af de borgerlige partier pressede på for at få svar på, hvornår regeringen regner med, at centrene kan åbnes. Men det har regeringen endnu ingen bud på:

”Alle her i salen ved jo godt, at det her er svært, og var det let at lave et nyt asylsystem, så havde den tidligere regering jo gjort det. Det gjorde man ikke, fordi det er svært. Men alting starter jo med, at man har en vision, og at man også ønsker at få gjort noget ved tingene, og vores tilgang har jo hele tiden været, at vi vil søge et fælles europæisk svar og et tættere europæisk samarbejde, og det er det, vi har brugt tid på i starten,” sagde statsminister Mette Frederiksen.

”Alle her i salen ved jo godt, at det her er svært”

Mette Frederiksen (S), statsminister
Statsminister Mette Frederiksen (S) på talerstolen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Tesfaye: Kan have lange udsigter

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere i år erkendt, at modtagecentre kan have lange udsigter. I et samråd i januar erkendte han, at regeringen ikke var i nærheden af at have en aftale om et modtagecentre – hverken med et afrikansk land, der vil huse et center, eller med andre EU-lande eller EU-systemet, der vil lave en fælles aftale.

“Vi har ikke været dialog med et tredjeland, der vil have et modtagecenter endnu, desværre. Men vi har spekuleret meget over, hvad det næste skridt skal være,” sagde Mattias Tesfaye.

Fra det socialdemokratiske udlændingeudspil “Retfærdig og realistisk”.

Under tirsdagens forespørgsel fremgik det, at regeringen stadig ikke er kommet længere. Den socialdemokratiske udlændingeordfører Rasmus Stoklund blev under debatten spurgt af de konservatives Marcus Knuth, om han kunne “komme det lidt nærmere”, hvornår der kommer et modtagecenter. Er det er et spørgsmål om uger, måneder, år eller årtier, spurgte Knuth. Til det svarede S-ordføreren:

“Nej, det kan jeg naturligvis ikke, for det er jo meget, meget vanskeligt at lave sådan et center her. Men derfor kan man jo godt gøre, hvad man kan, indtil det står færdigt og projektet forhåbentlig er lykkedes”.

De konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Det socialdemokratiske forslag er tidligere blevet kaldt urealistisk. Derfor skrev partiet selv sådan her i en opdateret version af udlændingeudspillet ”Retfærdig & realistisk”, der blev lanceret to uger før valget:

”Først blev forslaget kritiseret for at være urealistisk og kaldt helt på månen. Men i dag anerkender de fleste, at vi er nødt til at gøre noget fundamentalt anderledes”.

“Retfærdig og realistisk” – men er det realistisk?

At der stadig ikke er sket noget, får dog ikke Socialdemokratiet til at tvivle på realismen i planen. Under tirsdagens forespørgsel spurgte DFs Morten Messerschmidt, hvad regeringen lægger i ordet “realistisk” i titlen “Retfærdig og realistisk”, når nu der ikke er sket noget. Til det svarede Socialdemokratiets udlændingeordfører:

”Realismen består jo i, at man fortsat arbejder med det her. Der er jo ikke noget, man har opgivet, eller hvor man er stødt på grund, fordi eksempelvis nogle konventioner eller andet skulle tilsige, at det her ikke er muligt, eller at andet skulle stå i vejen for det. Men det er klart, at sådan noget her laver man ikke fra den ene dag til den anden,” sagde Rasmus Stoklnd.

Læs også: Anklages for løftebrud: Regeringen ignorerer stort valgløfte om udlændingeloft