Anklages for løftebrud: Regeringen ignorerer stort valgløfte om udlændingeloft

0
5586
DF-formand Kristian Thulesen Dahl under dagens forespørgselsdebat. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Regeringen ignorerer stort valgløfte om at fastsætte årligt loft over antallet ikke-vestlige indvandrere. ”Hvorfor har regeringen ikke holdt sit løfte om at gøre udlændingeloftet til en del af de  årlige forhandlinger med kommunerne,” spørger DFs formand Kristian Thulesen Dahl

Det var et centralt løfte i Socialdemokratiets store udlændingeudspil fra 2019, “Retfærdig og realistisk”: Hvert år skal der fastlægges et loft for antallet af ikke-vestlige indvandrere, som Danmark kan tage imod. Socialdemokratiet havde også en klar plan for, hvordan loftet skulle fastlægges. Det skulle ske “på baggrund af forhandlinger mellem regeringen og kommunerne i forbindelse med de årlige økonomiaftaler,” som det hed i udlændingeudspillet, der blev lanceret få uger før folketingsvalget.

Men nu har S-regeringen indgået to økonomiaftaler med kommunerne, og i ingen aftalerne står der noget om et udlændingeloft. Faktisk har udlændingeloftet slet ikke været en del af forhandlingerne. Det fortalte næstformanden i Kommunernes Landsforening (KL), Kalundborgs borgmester Martin Damm, i lørdags til Politiken:

”Det er ikke blevet rejst fra regeringen,” sagde han.

“Valgløfter forpligter”

Det vækker dyb undren i blå blok. Tirsdag havde Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige indkaldt statsministeren til en forespørgselsdebat om, hvordan regeringen vil standse migrantstrømmen fra Tyrkiet. Her krævede flere partier svar på, hvorfor regeringen ikke lever op til sit løfte.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde blandt andet:

”Vi kender jo alle sammen til, at man går til valg på nogle ting, man gerne vil. Men når man får regeringsansvaret, så forpligter det til, at man lever op til de valgløfter man har givet. Og Socialdemokratiet lovede danskerne i valgkampen, at man ville fastsætte et loft og at dette loft skulle fungere som en rettesnor, indtil man har etableret et modtagecenter uden Europa for asylansøgere (et andet af Socialdemokratiets ikke-indfriede valgløfter, red.). Man sagde end videre, at hvis loftet overskrides i denne midlertidige periode, skal Folketinget forpligtes til gennemføre tiltag, der kan begrænse tilstrømningen til Danmark. Men hvis det skal give nogen form for mening, kræver det, at vi ved, hvad det er for et loft, der gælder,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“Når man får regeringsansvaret, så forpligter det til, at man lever op til de valgløfter man har givet”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand
Statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) under forespørgselsdebatten. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Mette F: Det har været atypiske aftaler

Statsminister Mette Frederiksen forklarede det manglende loft med, at de første to økonomiaftaler, som S-regeringen har indgået med kommunerne, har været ”atypiske”.

”Første år var umiddelbart efter et valg, hvor der var forsinkelse, fordi valgkampen blev afholdt parallelt med, at man typisk indgår aftaler. I år er situationen en helt anden, og fokus i de aftaler har været corona, og det mener jeg, er det rigtige snit. Dels har kommunerne en række udgifter, ikke mindst på undervisning og ældreområder, og det må vi forvente strækker sig ind i fremtiden,” sagde statsministeren.

Den begrundelse holder dog ikke vand, mener Kristian Thulesen Dahl.

”Koster det penge i kommuneforhandlinger at lave et loft? Næh, det gør det ikke. Det kræver bare, at man tager initiativet. Det virker jo ikke som om kommunerne var modstandere af det. Man har bare slet ikke valgt at rejse spørgsmålet under forhandlingerne,” sagde DF-formanden.