Dansk Folkepartis tidligere dyrevelfærdsordfører Karina Due kæmpede for at få et forbud mod elefanter i cirkus. Nu er de sidste cirkuselefanter sat på græs i et kæmpe elefantanlæg i Knuthenborg Safaripark, og det glæder i den grad den tidligere DF-ordfører
I flere år har Karina Due som dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti kæmpet for et forbud mod elefanter i cirkus. Derfor var den en helt speciel begivenhed for Karina Due, da hun i forrige weekend var på besøg i Knuthenborg Safaripark på Lolland sammen med DFs nuværende dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard, gruppeformand Peter Skaarup og DFs finansordfører Rene Christensen.
Her fik Karina Due og partifællerne nemlig lov at hilse på de fire elefanter – Lara, Djungla, Jenny og Ramboline – som takket være DFs pres er blevet købt fri af cirkus, og nu er flyttet til Knuthenborg Safaripark, hvor de er rykket ind i et nyt, kæmpemæssigt elefantanlæg.
”Det var en dejlig oplevelse at se elefanterne. Det er jo stjernen på værket – at kunne se helt håndgribeligt, at det man har arbejdet for politisk, nu er blevet til virkelighed,” fortæller Karina Due, som hilste på elefanterne, ugen inden de i pinsen blev sluppet løs på anlæggets 14 hektar store slette.
Elefanter kom på finansloven
Det var i aftalen om finansloven for 2019, at Dansk Folkeparti blev enige med den daværende regering om at købe elefanterne fri. Dermed var vejen banet for en politisk aftale om forbud mod vilde dyr i danske cirkus.
“Vi har et ansvar som politikere for, at der bliver taget hånd om de dyr, der lever i danske cirkus på nuværende tidspunkt. Det er derfor dejligt, at der på finansloven nu er afsat penge til, at vi sikrer gode leveforhold for cirkuselefanterne, som nu bliver pensioneret,” sagde Karina Due (DF), da aftalen blev indgået.
Forinden havde hun arbejdet intenst på at få de øvrige dyrevelfærdsordførere med på et forbud. Venstrefløjen kom dog DF i forkøbet med et beslutningsforslag i marts 2018. Men i følge Karina Due var venstrefløjens forslag ubrugeligt, fordi man ville indføre et forbud her og nu, uden at have fundet en løsning for de fire cirkuselefanter.
Lagde pres på minister
”Hvis det forslag var blevet gennemført, havde vi stået med fire døde elefanter. For man havde ikke tænkt på, hvad der skulle ske med de eksisterende cirkuselefanter. Så vi kunne selvfølgelig ikke stå indenfor en løsning, hvor de dyr, vi ville redde, efterfølgende døde,” siger Karina Due.
Hun var dog ikke ked af, at venstrefløjen kom DF i forkøbet med et beslutningsforslag.
”Det bekom mig helt fint, at de kom med dette forslag, for så kunne jeg gå til ministeren og sige, at ’enten går du med til vores forslag, eller også stemmer vi for deres forslag’. Så det var med til at lægge pres på regeringen, og vi blev enige om at finde en rigtig god løsning,” siger Karina Due, der forlod Folketinget efter valget i 2019.
Den lå dog ikke lige på den flade at købe elefanterne fri. Men efter en masse juristeri og forhandlinger, blev der indgået en aftale med Cirkus Arena og med Knuthenborg Safaripark, og nu er de fire elefanter på græs på Lolland. I øvrigt med assistance fra Rudi Althoff, elefanttræner fra Cirkus Arena, der er fulgt med elefanterne til Knuthenborg.
“Det er ren happy ending”
Elefanterne indtog græssletten i weekenden, og ifølge direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, er det et lykkeligt punktum for foreningens årelange kamp mod vilde dyr i cirkus.
”Det er ren happy ending, det her. Det er store dyr, og de har brug for rigtig meget plads. I Europa er der ikke noget, som ligner det her,” sagde hun til Lolland-Falsters Folketidende ved åbningen i lørdags.
Knuthenborg Safariparks ejer og direktør, Christoffer Knuth, glæder sig også.
”Al vores energi er lagt i at designe et anlæg, som ikke er set før, og det er så fantastisk at se dem ude i det,” sagde han til Folketidende.
Ud over elefanter omfatter det nye forbud mod vilde dyr i cirkus også zebraer og søløver. Alle øvrige vilde dyr er tidligere blevet forbudt.
De fire elefanter i Knuthenborg er 32-36 år. I fangenskab kan elefanter blive op til 75 år.