Europarådet kritiserer østrigernes forbud mod tørklæder til muslimske piger i skolen. Men den østrigske regering holder fast og vil udvide forbuddet
En muslimsk piges hovedtørklæde er ikke et religiøst symbol, siger den østrigske integrationsminister Susanne Raab lidt overraskende:
”Børn, der skal gå med hovedtørklæde – det er for mig ikke et religiøst symbol, men et ideologisk symbol,” siger hun og fortsætter:
”Det stigmatiserer pigerne allerede i en meget ung alder og reducerer dem til kun at være deres køn. Den slags hører ikke hjemme i Østrig.”
“Børn, der skal gå med hovedtørklæde – det er for mig ikke et religiøst symbol, men et ideologisk symbol”
Susanne Raab, integrationsminister, Østrig
Forbuddet blev indført for et år siden og nu vil den siddende regering udvide forbuddet, så det gælder for piger op til 14 år. Det er overraskende, fordi miljøpartiet De Grønne er nu en del af regeringen. De Grønne i Østrig deler en række holdninger med den danske venstrefløj, herunder frygt for at kritisere muslimer åbent og en underdanig holdning til internationale konventioner og organisationer.
Europarådet vælger side
I det tilfælde er det altså det andet regeringsparti, det store konservative parti ÖVP, der sætter tonen. Måske skyldes De Grønnes tøven her, at udmeldingen fra Europarådet var ualmindelig firkantet og belærende. For rådets udvalg for antidiskrimination kritiserer ikke bare forbuddet mod hovedtørklæder for helt unge piger, men kalder hele landet for anti-muslimsk.
Kritikken er rettet direkte mod de østrigske politikere, der her i høj grad er på linje med det store flertal af østrigere. I rapporten, der kom i dag, hedder det:
”Der hersker en høj grad af islamofobi og debatten i det offentlige rum er blevet stadig mere fremmedfjendsk. Politiske taler har antaget grundtoner, der spalter samfundet og udstøder grupper – særligt muslimer og flygtninge.”
Mens den østrigske regering altså afviser den bombastiske kritik fra Europarådet, kan forbuddet mod hovedtørklæder i stedet falde ved landets egne domstole. Organisationen Det muslimske Trosfællesskab har startet en sag med henvisning til, at loven er diskriminerende. Den forhindrer nemlig ikke jødiske drenge i at bære kippa, eller unge sikher i at bære deres turban, patka.
Kilder: Europarådet, ÖRF, Krone, Spiegel