Efter indgreb fra tyskerne standser også hollænderne for eksport af levende dyr til lande udenfor EU. Danske myndigheder tøver fortsat.
Det hollandske indgreb kommer efter at tyskerne og også østrigerne standser transporter til lande udenfor EU. Og skal de hollandske eksportører igen sende kvæg til Rusland og længere væk, skal de kunne bevise, at både transitlande og modtagerlande følger EU’s regler for dyrevelfærd. Da deres standarder er langt lavere, svarer det reelt til et permanent stop for denne milliardhandel.
Dyr skal have en pause i en stald med vand og foder på et døgn efter at være kørt i godt en døgn. Men selv hvis det bliver overholdt, er en rejse på mange dage på meget lidt plads en voldsom belastning for et dyr. Og det hele bliver endnu mere absurd, for mange af dyrene skal blot slagtes efter ankomsten.
Værst er transporterne til Kasakhstan og til Usbekistan, der er endnu længere borte. Når transporterne forlader Holland, kører de over Moskva. Og når de er kommet dertil, er dyrene kun halvvejs.
Med en afstand fra Holland til Kasakhstan på over 5000 kilometer er køretiden over tre døgn – hvis der ikke var grænser, vejarbejde og hviletid til chaufføren. Eller pauser til dyrene. Hvis reglerne fulgt, risikerer dyrene at være undervejs i mere end en uge.
Også nein fra tyskerne
Som vi tidligere har berettet, så er der ingen rigtig kontrol med dyrenes velfærd under transporter på Balkan – og heller ikke i de lande, der som Bulgarien er med i EU. Tilsvarende valgte de tyske myndigheder sidste år at tjekke forholdene i Rusland, der både køber stort ind af levende dyr og som samtidig er transitlande for asiatiske lande. Resultatet var hæsligt.
De veterinære myndigheder i Tyskland og Østrig har foretaget deres egne kontroller på i alt 11 rastepladser i Rusland. I december sidste år fremlagde de tyske veterinærmyndigheder deres rapport om deres fund, og det er ikke for sarte sjæle. På YouTube kan man se denne officielle tyske reportage fra det, dyrlægerne oplevede, da de undersøgte velfærden for dyr på vej gennem Rusland.
Se tysk tv-indslag om dyretransporterne her:
I april forbød den tyske delstat Brandenburg transporter med levende dyr til eller igennem Rusland. Dermed sluttede staten med den største trafik mod Moskva sig til andre delstater som Hessen og Bayern, der tidligere har grebet ind. Bayern så tidligt som i februar 2019, men ikke alle andre delstater har lukket for transport af levende dyr til lande som Rusland eller Tyrkiet.
Det er i øvrigt sådan, at også hollandske eksportører har hævdet, at deres dyr fik pauser undervejs. Blandt andet har de i papirerne noteret adresserne på de forfaldne stalde, som man kan se i indslaget. Der er ingen uafhængige kontroller af dette.
Tilbage i 2000 solgte EU-lande levende dyr til lande udenfor EU godt seks milliarder kroner. Frem til 2018 blev den eksport tredoblet til over 20 milliarder kroner.
Kilder: Guardian, topagrar.com, tyske og hollandske myndigheder.