Regeringen har kun gennemført få udlændingestramninger

0
2180
Statsminister Mette Frederiksen (S), som her ses ved et pressemøde under coronakrisen, kaldte udlændingeområdet for "den største politiske udfordring i Danmark", da Socialdemokratiet lancerede sit storstilede udlændingeudspil "Retfærdig og realistisk" i 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets store plan om udlændingestramninger fra 2018 er meget langt fra at blive gennemført af regeringen, viser opgørelse i Jyllands-Posten. “Udlændingepolitikken skrider på afgørende områder,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl

Regeringen er meget langt fra at gennemføre den udlændingepolitik, som Socialdemokratiet gik til valg på i 2019. Det dokumenterer en opgørelse, som Jyllands-Posten har lavet. I følge avisen var der 50 forslag til stramninger i det udlændingepolitiske udspil med overskriften “Retfærdig og realistisk”, som Socialdemokratiet lancerede i 2018. Men selv om partiformand Mette Frederiksen dengang kaldte udlændingepolitikken for “den største politiske udfordring i Danmark”, har regeringen indtil videre kun gennemført 15 af de 50 forslag. Heraf er de seks kun gennemført delvist.

Blandt de forslag, der stadig ligger i skrivebordsskuffen, er højtprofilerede forslag som et modtagecenter for asylansøgere udenfor Europa, et loft over ikke-vestlig indvandring og en pligt til at bidrage i 37 timer om ugen for nytilkomne udlændinge.

Borgmester: Vi skal bare køre videre

Men der er også mange andre forslag. Jyllands-Posten nævner eksempelvis et forslag om, at kommuner med flere end 30 procent udlændinge skal gå sammen med staten og lave “en langsigtet plan for en ændret befolkningssammensætning”. Hvor lidt der er gjort ved dette forslag, illustreres af et interview Jyllands-Posten har lavet med Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp. 41 procent af Ishøjs borgere er indvandrere eller efterkommere. Ishøj er derfor én af tre kommuner, som i følge Danmarks Statistik har over 30 pct. udlændinge. Men som Ole Bjørstorp fortæller, er der ikke indgået noget samarbejfde med staten om at ændre befolkningssammensætningen.

“Nej. De har sagt, at vi heller ikke behøver. ´”Kør videre så godt du overhovedet kan”. Vi har i 41 pct. i øjeblikket. Det er bare at køre videre,” siger Ole Bjørstorp til Jyllands-Posten.

Hele listen over forslag, der ikke er blevet gennemført, kan læses her. (Kræver abonnement)

DF-formand: Det skrider

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger til Jyllands-Posten:

“Udlændingepolitikken skrider på afgørende områder. Spørgsmålet er, hvornår danskerne finder ud af det”.

DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard sagde i interview med ditOverblik før sommerferien, at regeringen har svigtet sit løfte til danskerne. Om udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) manglende initiativer på området, sagde Pia Kjærsgaard:

”Måske vil han gerne føre en strammere udlændingepolitik. Men han kan jo ikke få lov, og politik handler ikke om, hvad man siger. Det handler om hvad man gør. Og der må jeg bare sige, at der mangler i høj grad noget handling, og det er sørgeligt. For det går den forkerte vej i øjeblikket”.

Læs artikel: Pia Kjærsgaard: Regeringen har svigtet sit løfte til danskerne

Minister: Så langt jeg havde håbet

Selv mener ministeren, at det går godt med at indfrie Socialdemokratiets udlændingepolitik:

“Vi er egentlig kommet så langt, som jeg havde håbet. Jeg håber, at vi er halvvejs, når vi mødes om et år,” siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.