Racisme mod danskere? Muslimske debattører uenige om Martin Henriksens racisme-kritik

0
4721
Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Martin Henriksens udtalelser til ditOverblik om racisme blandt muslimer har vakt debat i muslimske kredse. To unge kvinder er uenige. Den ene kalder Martin Henriksens udtalelser for vrøvl. Den anden er enig i, at der er muslimer, der er racistiske overfor danskere

Næsten 7000 har læst ditOverblik.dk’s artikel ”Martin Henriksen: Muslimske miljøer præges af racisme mod danskere”. Blandt læserne er to 18-årige muslimske kvinder, Rahima og Zenab Al-Hachimi, som på hhv. Ekstra Bladets Nationen og Altinget.dk har kommenteret udtalelserne fra DFs tidligere udlændingeordfører, der til ditOverblik.dk sagde sådan her om “ny-racismen” i muslimske miljøer:

”Jeg har igennem mange år beskæftiget mig med arabiske, somaliske og muslimske miljøer, og en stor del af dem er ganske enkelt racistiske og fordomsfulde i deres tilgang til danskerne. Jeg siger selvfølgelig ikke, at alle med muslimsk baggrund er racistiske, naturligvis ikke. Men mange er, og det hænger efter min mening sammen med, at islam som religion og ideologi lærer sine tilhængere at se ned på ikke-muslimer. Derfor rammer denne racisme også personer med indvandrerbaggrund, som efter flertallets opfattelse er blevet for vestlig eller danske i deres væremåde”.

Syrisk flygtning: Der findes racistiske muslimer

Rahima, der gymnasieelev og syrisk flygtning, giver delvist Martin Henriksen ret. I indlægget “Rahima er enig: Danske kvinder er ikke ludere” på Ekstra Bladets Nationen skriver hun blandt andet:

”Der findes desværre muslimer, som er racister overfor danskere. Der findes muslimer som hader den måde danskerne lever på. Der findes muslimer, som kigger ned på ikke-muslimer. Dem er jeg også meget træt af, måske mere end Martin Henriksen er”.

Rahima mener, at Martin Henriksen bruger generaliseringer og er for fordomsfuld. Men hun er enig i, at der er racistiske udsagn i muslimske miljøer:

”Jeg synes det er vigtigt, at man respekterer forskelligheder og hinandens holdninger. Det er racistisk at kalde danske kvinder for ludere. Det er racistisk at give sig selv lov til at være i et hyggeforhold med en dansk kvinde, fordi man synes, hun er en billig luder og ikke fortjener kærlighed. Det er racistisk at kalde danskere for svin. Det er racistisk at forhindre sine børn i at få danske venner, fordi man ikke gider at ens børn skal blive integreret (det er i virkeligheden lige så racistisk som når nogen danske forældre forhindrer deres børn i at få muslimske venner.),” skriver Rahima blandt andet.

“Det er racistisk at kalde danske kvinder for ludere”

Rahima, på Ekstra Bladets Nationen
18-årig Rahima på Ekstra Bladets Nationen.

18-årig muslim: Sikke en gang vrøvl, Martin Henriksen

En anden 18-årig muslimsk gymnasieelev, Zenab Al-Hachimi, er til gengæld helt uenig. Hun tager til genmæle i indlægget ”Hvid racisme er det mindste problem, Martin Henriksen” på Altinget.dk.

Zenab Al-Hachimi beskriver sig selv som muslim, brun og tørklædebærende. Hun ”kender alt til racisme” skriver hun og kalder det en gang vrøvl, når Martin Henriksen siger, at danskere udsættes for racisme i områder med mange muslimer:

”Hverken som araber eller såkaldt ”ghettobeboer” har jeg nogensinde oplevet en ”ny-racisme” rettet mod etniske danskere. Jeg udelukker ikke, at der eksisterer racistiske eller fordomsfulde arabere, men jeg tør vædde med, at man i Danmark vil kunne finde flere, der har oplevet racisme den anden vej rundt,” skriver hun og fortsætter:

“Jeg har aldrig mødt en etnisk dansker, der har modtaget afvisninger på arbejdsmarkedet, fordi vedkommende skulle være etnisk dansk. Jeg har aldrig oplevet en etnisk dansker, der har fået den klassiske ”skrid hjem til der, hvor du kommer fra”-sætning smidt i hovedet. Jeg har aldrig mødt én etnisk dansker modtage adskillige afvisninger fra boligejere, fordi vedkommende har et danskklingende navn. Er det den racisme, etniske danskere møder, Martin Henriksen?”.

“Hverken som araber eller såkaldt ”ghettobeboer” har jeg nogensinde oplevet en ”ny-racisme” rettet mod etniske danskere”

Zenab Al-Hachimi, gymnasieelev, på Altinget.dk

Hele indlægget kan læses her: Gymnasieelev: Hvid racisme er det mindste problem, Martin Henriksen

Martin Henriksen: Åbenlys racisme mod danskere

I dag svarer Martin Henriksen igen på Altinget. Under overskriften “Martin Henriksen: Nutidens racisme er først og fremmest rettet mod danskere” skriver han blandt andet sådan her til Zenab Al-Hachimi:

“Jeg har ikke noget behov for at påstå, at der ikke findes racistiske danskere, eller at det kun er danskere, der udsættes for nedladende racistiske bemærkninger. Men når det er sagt, så mener jeg, at debatten i årevis har været direkte misvisende, for den har kun handlet om, hvordan indvandrere og især muslimer opfatter racisme, og den har i høj grad handlet om, hvad muslimer oplever. Der har slet ikke, som i slet ikke været fokus på den åbenlyse racisme alt for mange danskere udsættes for hver dag i deres eget land”.

“Der har slet ikke, som i slet ikke været fokus på den åbenlyse racisme alt for mange danskere udsættes for hver dag i deres eget land”

Martin Henriksen (DF), på Altinget.dk

Martin Henriksen mener, at mange muslimer bekræfter hinanden i, at de har en kultur og en religion, der er mere værd end danskernes:

“Det er desværre en debat, som hverken de fleste partier eller de etablerede medier ønsker at rejse. De vil hellere fortsætte med at male et skønmaleri af islam og muslimsk kultur, og så vil de meget hellere, ligesom Zenab Al-Hachimi, tale om den racisme som muslimerne påstår, at de udsættes for dagligt af det danske samfund”.

Martin Henriksens indlæg på Altinget kan læses her: Martin Henriksen: Nutidens racisme er først og fremmest rettet mod danskere

Læs også ditOverblik: Martin Henriksen: Muslimske miljøer præges af racisme mod danskere