Jihadi Jack mister sit britiske pas

0
2031
Jack Letts i et udateret foto fra facebook.

En af de mest kendte britiske Syriens-krigere har fået frataget sit britiske pas. Jack Letts, der er kendt som Jihadi Jack for sin aggressive stil, sidder i en kurdisk fangelejr

Med en canadisk far kan han så forsøge at få et canadisk pas, hvis han bliver løsladt af kurderne. Hans forældre har protesteret over beslutningen, som de kalder en fej handling. Det samme har den canadiske regering, der anklager den britiske regering for at tørre sine problemer af på et andet land.

Det britiske indenrigsministerium har underskrevet afgørelsen, der blev taget under den tidligere regering, men som først blev kendt i denne weekend. Ministeriet kommenterer ikke på enkeltsager, men en talsmand forklarer, at beslutningen er taget som et forsvar mod terror. Samt at afgørelsen bygger på en aktuel vurdering fra efterretningstjenesterne.

”Dette indgreb er et af de redskaber vi har til at modvirke den terrortrussel, som nogle af de mest farlige personer udgør, og dermed holde vores land sikkert,” lyder hans forklaring til britiske medier.

Tidligere på året tog de britiske myndigheder passet fra et andet medlem af IS, Shamima Begum. Hun har anket afgørelsen og de britiske myndigheder forsøger at få hende tiltalt for deltagelse i terror som modtræk.

Hård straf

Jack Letts er blevet usædvanligt hårdt straffet og det gælder også for hans familie. Tidligere på året blev hans forældre dømt for at have være med til at finansiere terror, fordi de sendte penge til sønnen. De blev dømt for en overførsel på blot 2000 kroner (233 pund), men fængselsstraffen blev dog gjort betinget.

I processen, der foregik i den berømte retsbygning Old Bailey, har dommeren skullet tage stilling til en lang række dokumenter, herunder hans kommunikation med sine forældre og efterretningstjenesternes oplysninger om ham. Hans tidligere trusler om at dræbe britiske soldater har givet også spillet en rolle.

Det hører med til historien, at Jack Letts lider af Tourettes syndrom og har haft andre psykiske problemer. Allerede som 16-årig konverterede han til islam og kom meget i en ekstrem moske i byen Oxford. To år senere sluttede han sig til de militante fra IS – noget han længe benægtede, men senere erkendte.