Pundet stiger efter fiasko for May

0
1704
Oppostionens leder Jeremy Corbyn har krævet en tillidsafstemning om premierminister Theresa May i parlamentet efter tirsdagens nederlag til May. Foto: Reuters TV via REUTERS

Størrelsen af premierminister Theresa Mays nederlag ved afstemningen i parlamentet gør det nemmere at finde en forhandlet løsning for Brexit. Det er holdningen på finansmarkederne, hvor pundet steg i aftes og igen her til morgen

Finansmarkeder kan ikke lide tvivl og usikkerhed. Derfor var det usædvanligt klare nederlag til May, hvor 432 stemte nej til hendes Brexit-plan og kun 202 stemte ja, på sin vis godt nyt for børserne. Pundet var faktisk faldet 1,3 procent før selve afstemningen, men vandt det hele tilbage tirsdag aften.

Onsdag formiddag fortsatte pundet med at vinde terræn overfor euroen og dermed den danske krone. Iagttagere beskriver det også som en følge af bekymring for økonomien i de lande, der bruger euroen som valuta. Omvendt afspejler den relative ro i London, at investorer tror, de har set det værste.

Bredt ansvar

Mens journalister og politiske kommentatorer fokuserer på, hvor ydmygende nederlaget må have været for Theresa May og på den kommende mistillidsafstemning i aften, så tager finansmarkederne det samlet set roligt. Deres fokus er på risikoen for en hård Brexit. Og her er vurderingen bredt, at chancen for en forhandlet løsning er større efter tirsdagens fiasko.

”Markederne tror mere på en blød Brexit efter at afstemningen blev et nej, for nu må parlamentet tage mere kontrol over processen,” siger senior analytiker Laith Khalaf fra pensionsfonden Hargreaves Lansdown til skynews.

Med mere kontrol følger også mere ansvar. Nu hvor Mays plan med al tydelighed er død, må andre politikere – herunder fra oppositionen – tage en mere aktiv og positiv rolle.

Theresa May er af parlamentet blevet pålagt at komme op med en ny plan i løbet af blot tre dage. Hun har gennem sin talsmand ladet forstå, at hun vil tale med de enkelte partier i parlamentet. Først skal Theresa May dog igennem aftenens afstemning, som oppositionens leder, Jeremy Corbyn fra Labour, har krævet lige efter afstemningen i aftes.

”Markederne tror mere på en blød Brexit efter at afstemningen blev et nej, for nu må parlamentet tage mere kontrol over processen”

Finansanalytiker til skynews