Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er meget bekymret for Danmark, hvis ikke det lykkes EU at få en Brexit-aftale med Storbritannien. Til gengæld er han stadig overbevist om, at det er en fordel for Storbritannien at forlade EU
Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth mener fortsat, at briterne traf den rigtige beslutning, da et flertal i 2016 stemte ja til at forlade EU.
Det fastslår han dagen efter, at den britiske premierminister Theresa May led et historisk stort nederlag, da et massivt flertal i det britiske parlament stemte nej til den Brexit-plan, som May har forhandlet på plads med EU.
Ingen aner, hvad der nu vil ske, men set med Kenneth Kristensen Berths EU-skeptiske briller, er Brexit-beslutningen stadig en fordel for Storbritannien. Selv hvis det ender i en hård Brexit, uden nogen aftale med EU.
”Jeg tror stadig det bliver en fordel for Storbritannien, at de har stemt sig ud. De har en solid finansiel sektor, så de skal nok klare det. Uanset hvad, så vil det betyde, at briterne får mulighed for at agere som selvstændig nation på alle punkter. Det er klart, at der kommer nogle økonomiske øretæver til at begynde med. Det vil gå ud over vækst og økonomi på kort sigt. Men på lang sigt skal der nok være en lys fremtid for briterne uden for EU,” siger EU-ordføreren.
“Glasklar dansk interesse at få en aftale”
Til gengæld er han bekymret over Danmarks situation, hvis det ikke lykkes at få en aftale med briterne.
”Set i et nationalt, dansk perspektiv, er det her ikke særligt godt. Vi har en glasklar interesse i at kunne handle med briterne med så få barrierer som muligt. Det her vil give nogle alvorlige problemer for dansk eksport,” siger Kenneth Kristensen Berth.
Heldigvis er der forhandlet en aftale på plads på fiskeriområdet, så der i tilfælde af ingen aftale – en no deal – kan fiskes i britisk farvand efter 1. april 2019. Den aftale løber dog kun til 1. januar 2020. Så på sigt kan det blive vitalt, hvis der ikke laves en aftale med briterne.
”Det er i Danmarks interesse at få en aftale, men det forudsætter at der er noget at forhandle om. Derfor må briterne sætte sig sammen og blive enige om, hvad de ønsker. Det har jo vist sig, at det ikke nytter så meget at diskutere med Theresa May, for hun har ikke opbakning i Parlamentet. Derfor må konservative og Labour sætte sig sammen og finde ud af, hvad de ønsker,” siger Kenneth Kristensen Berth.
Løkke: Dybt beklageligt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er både bekymret for Danmark og Storbritannien. På twitter skrev han i aftes:
“Dybt beklageligt at vi med aftenens afstemning i det britiske parlament er bragt et skridt nærmere et kaotisk Brexit uden aftale. Tiden er ved at løbe ud. Jeg ser frem til den britiske regerings bud på en vej frem. Vores no deal forberedelser fortsætter med uformindsket styrke”.