Præsident Bidens søn solgte strategiske reserver til kineserne

0
1331
Præsident Biden i en samtale for nylig med den kinesiske præsident Xi Jinping. Sidstnævnte kan fryde sig over, at Bidens søn i 2016 hjalp med at bringe en af verdens største koboltminer på kinesiske hænder, hvilket nu ser ud til at blive til stor skade for den amerikanske bilindustri. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Mens Kongressen vil støtte el-biler i USA med milliarder, har præsidentens egen søn Hunter Biden tjent stort på at sælge en af verdens vigtigste koboltminer til sine kinesiske venner

Kobolt kan bruges til meget mere end farve. For eksempel er det helt nødvendigt i litiumbatterier til elbiler. Så de nationer, der har adgang til store reserver af kobolt, vil føre i kapløbet om det store marked for elbiler.

Et marked, der ser ud til at blive meget større, nu hvor Repræsentanternes Hus har vedtaget præsidentens egen genopretningsplan til 2000 milliarder dollars. En plan, hvor et centralt element er et særligt skattefradrag til købere af el-biler på 12500 dollars eller godt 82.000 kroner. Ganske vist skal Senatet, der er delt lige mellem demokrater og republikanere så også stemme om planen, men ideen om flere elbiler har bred opbakning.

Men nu er der altså udsigt til mangel på kobolt i USA efter at amerikanerne selv har solgt en af de vigtigste miner med kobolt. Et råstof, der er på EU’s liste over strategisk nødvendige råstoffer og som Far Bidens Hvide Hus selv tilbage i juni beskrev som kritisk. Kinas control med dette mineral “udgør en kritisk sårbarhed for den amerikanske bilindustri,” hed det dengang i en rapport.

Vicepræsidentens søn

Tilbage i 2016, da hans far stadig var vicepræsident, var Hunter Biden involveret i salget af minen Tenke Fungureme i Kongo fra amerikanske investorer til det kinesiske selskab China Molybdenum. Handlen til 25 milliarder gav selskabet kontrol med minen, hvor det regimenære selskab nu ejer 80 procent. Minen indeholder en af verdens største kendte reserver af kobolt og var længe blevet udviklet af amerikanske investorer.

Det Hvide Hus siger i en kommentar til en artikel om emnet i avisen New York Times, at præsidenten selv ikke har været klar over sin søns landsskadelige forretninger. Måske har han bare glemt det – det kom nemlig frem første gang under valgkampen i 2020 sammen med en række andre historier om præsidentens foretagsomme søn.

Kilder: Washington Free Beacon, New York Times, New York Post