Plan B for Brexit ligner en fuser

0
1483
Premierminister Theresa May i parlamentet mandag. Foto: AFP PHOTO / Scanpix

Den britiske premierminister fremlagde i dag sin plan for at få Brexit tilbage på sporet – og umiddelbart ligner det en fuser. Reelt ingen nye forslag i planen fra Theresa May, der også forsøger at undgå en fristforlængelse

May er tilbage i skyttegravene, men krudtet er ikke tørt. Efter planen gik hun til talerstolen i parlamentet i London klokken halv fem dansk tid. Tydelig kampklar, men uden nye og klare forslag.

Hvis premierministeren kan levere en løsning på det såkaldte back-stop, hvor Storbritannien risikerer at blive bundet til EU på ubestemt tid, er der meget der tyder på, at hendes egen Brexit-plan kan blive vedtaget. Men det tætteste hun kom på et forslag, var at sige, at nu vil hun tale med de forskellige partier i parlamentet og så genoptage forhandlingerne med EU.

På forhånd har der været rygter om, at hun ønskede at løse striden med en separat aftale med republikken Irland. Det indgik ikke i talen i dag – måske fordi ideen allerede er skudt ned af irlænderne. Her holder man fast i det såkaldte back-stop og dermed en åben grænse til Nordirland.

Nogen videre hjælp fra Bruxelles kan May ikke regne med. Chefforhandleren Michel Barnier sagde i dag, at man står fuldt ud bag irlænderne i deres strid med briterne. På samme vis har EU igen og igen afvist, at tage det såkaldte back-stop ud af Brexit-aftalen.

I sin tale tog May både afstand til ideen om at forlænge forhandlingsperioden og afviste også ideen om en ny folkeafstemning. På det punkt trak hun dog noget i land, idet hun senere konstaterede, at der ikke er et flertal for en folkeafstemning. Samlet slog hun fast, at det er hendes og parlamentets pligt at sikre at Storbritannien forlader EU sådan som flertallet ønskede det ved folkeafstemningen for godt to år siden.

Labourleder Jeremy Corbyn på talerstolen med premierminister May bænket foran sig. Foto: HO / PRU / AFP / Scanpix

Det samme igen

På Twitter handler mange af kommentarerne om, at Mays Plan B ligner Plan A – til forveksling. Et medlem af parlamentet bemærker, at det er ligesom sidste uges afstemning – hvor Theresa May tabte stort – slet ikke har fundet sted. Andre sammenligner situation med filmen Ground Hog Day, hvor man står op til de samme begivenheder dag efter dag.

May blev i dag spurgt i parlamentet om, hvad hendes regering så gør for at få nye handelsaftaler på plads til tiden efter Brexit. Hendes svar var sigende. Hun sagde, at hun havde talt om det ved en frokost for premierministeren fra New Zealand.

Til gengæld fik hun positive tilråb, da hun gik i rette med Jeremy Corbyn, lederen af Labour. Da han igen stillede krav til overhovedet at forhandle med May, sagde hun blot, at det ville være rart i det mindste at tale sammen.