Syrisk flygtning stoppet af grænsekontrollen i Rødby og sendt tilbage til Tyskland. Han havde knive, tændstikker og fyrværkeri i rygsækken, der skulle bruges til et terrorangreb mod tilfældige mennesker i København. Angrebet skulle udføres sammen med en 31-årig asylsøger, der nu sidder på anklagebænken i København

Den 19. november 2016 blev en 21-årig syrisk mand stoppet af grænsekontrollen i Rødby og afvist, fordi han manglede indrejsepapirer. Han blev sendt tilbage med færgen til  Puttgarden, og her blev han stoppet af tyske toldere, som i hans rygsæk fandt to køkkenknive, 17.480 tændstikker, 17 batterier, seks sæt walkietalkies og en æske fyrværkeri.

Dermed fik myndighederne efter al sandsynlighed forpurret et terrorangreb, der skulle have været gennemført i København en af de følgende dage.

Det fremgår af en retssag, som startede tirsdag i byretten i København.

På anklagebænken sidder ikke den 21-årige syrer. Dieab Khadigah, som han hedder, blev allerede 2017 idømt seks et halvt års fængsel ved retten i Tyskland for planer om terror.

I stedet er det hans medsammensvorne, en 31-årig mand med syrisk statsborgerskab, som nu sidder på anklagebænken. Sammen havde de to i følge anklageskriftet planlagt at dræbe eller såre tilfældige mennesker med kniv et ukendt sted i København. Derefter ville de udløse en eller flere hjemmelavede bomber.

Terrordømt drømte om at dræbe sig til Paradis

Den 22-årige skulle under retssagen i Tyskland have indrømmet, at han havde forpligtet sig til at gennemføre et selvmordsangreb. Han havde fået ordre til at fremskaffe en række genstande til angrebet, og han håbede på, at han ved at “dræbe så mange vantro som muligt” ville komme i paradis.

I retten i København er den 31-årige asylansøger tiltalt for forsøg på terrorisme. Ifølge BT, som live-rapporterer fra retssagen, har politiet mistanke om, at der også er en tredje medgerningsmand i sagen. Denne person går under navnet Abu Maria.

Under dagens retsmøde er den 31-årige blevet afhørt om sin opvækst i Syrien og Saudi Arabien. Ifølge eget udsagn kæmpede hans først i Den Frie Syriske Hær men fik senere sympati for Islamisk Stat. Han hævder i dag ifølge BTs live-rapportering, at han ikke længere bryder sig om IS og at det var grunden til, at han flygtede til Sverige med sin kone og lille søn. Politiet har dog fundet IS-sympatiserende materiale på mandens computer og han har også lagt to videoopslag på facebook, hvor han fortæller at han ønsker at blive martyr. Videoopslagene blev spillet i retten i dag, og på videoen siger han bl.a. at “Jihad er en obligatorisk pligt” og “Dette er måske den sidste besked, som jeg fortæller på video”.

Se live-reportagen fra BT her.

“Fejl at jeg kom til at køre til København”

Den 22-årige har under sin retssag i Tyskland erkendt, at han er IS-sympatisør. Han har fortalt om sin kontakt i Sverige, som han skulle forsyne med diverse remedier til terrorangrebet. Retssagen i København skal afgøre, om den 31-årige er identisk med denne kontakt.

Den 31-årige er med sikkerhed blevet identificeret i København den 19. november 2016 – den dag den 22-årige blev stoppet i Rødby. Den 31-åriges egen forklaring er, at han skulle have besøgt nogle venner i Malmø men kom til at køre for langt og landede på Vesterport Station. Manden har siden 2015 boet i Sverige, hvor han søgte asyl sammen med sin kone og hans søn, som siden blev slået ihjel i et trafikuheld.

Retssagen kommer kort tid efter, at tre-året for indførelsen af den midlertidige grænsekontrol blev markeret. I den forbindelse oplyste Rigspolitiet, at der i de første tre år er blevet afvist 3.298 personer ved grænseovergangene på Lolland-Falster.

DF: Terrorsag viser behovet for grænsekontrol

Dansk Folkeparti mener, at terrorsagen understreger behovet for grænsekontrol. På sin facebookside skriver partiet:

”TÆNK HVIS VI IKKE HAVDE HAFT GRÆNSEKONTROL!

En syrisk asylansøger står i dag i anklaget for terror. Ifølge anklageskriftet skulle tilfældige forbipasserende i København hugges ned med store køkkenknive, og bagefter skulle hjemmelavede bomber bringes til sprængning. Planerne blev forpurret, da hans medgerningsmand blev stoppet ved grænsen til Tyskland! Tænk hvis vi ikke havde grænsekontrollen!”

Se live-reportagen fra BT her.