DF: For mange ubesvarede spørgsmål i S-pensionsudspil

0
2075
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti savner svar på mange spørgsmål i Socialdemokratiets nye udspil ”De mest nedslidte fortjener også en værdig pension”, som blev præsenteret tirsdag

Princippet er godt, men der er for mange ubesvarede spørgsmål. Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted til det pensionsudspil, som Socialdemokratiet præsenterede tirsdag.

Under overskriften ”De mest nedslidte fortjener også en værdig pension” vil Socialdemokratiet give danskere en mulighed for at gå tidligere på pension. Vi skal have en ”rettighed” til tidlig pension, hvis vi er startet tidligere på arbejdsmarkedet, er budskabet.

Præcis hvem, der skal have denne rettighed, skal først diskuteres med arbejdsmarkedets parter. Det er heller ikke besluttet, hvordan de ca. 40 år, man skal have været på arbejdsmarkedet, skal opgøres.

”Vi har ikke lagt os fast på den endelige model. Men når det handler om anciennitet, så skal man derop, hvor man har arbejdet i mange år,” sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på et pressemøde, der fandt sted på Plejecentret Sølund på Nørrebro i København.

“Vi mener ikke, at et job som avisbud skal tælle med. Men har man arbejdet som del af en uddannelse, så mener vi, at det som udgangspunkt skal tælle med,” siger S-formanden.

Findes allerede seniorførtidspension

De mange ubesvarede spørgsmål gør det svært at tage stilling, siger DFs arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted. Han vil afvente, hvad der kommer ud af drøftelserne med arbejdsmarkedets parter:

”Vi ved ikke, hvad de vil blive enige om. Og jeg tror ikke, at der kommer ret meget mere, før arbejdsmarkedets parter har været inde over,” siger han til Ritzau.

Bent Bøgsted peger på, at der allerede findes en seniorførtidspension. Den har bare ikke fået lov at virke efter hensigten:

”Vi er enige i princippet om, at man som nedslidt skal kunne trække sig tilbage i god ro og orden. Det ligger i ordningen om seniorførtidspension. Men den valgte Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister at tage ind under paraplyen af almindelig førtidspension, så den blev udvandet og ikke kom til at virke,” siger han til Ritzau.

Seniorførtidspensionen skulle være en slags sikkerhedsnet for nedslidte danskere med mindre end fem år til pensionsalderen. Men ifølge Bent Bøgsted var Mette Frederiksen selv med til underminere ordningen, da hun som beskæftigelsesminister lavede en reform af førtidspension og fleksjob. En reform som DF stemte imod og som indførte de udskældte ressourceforløb og fleksjob.

”Vi er enige i princippet om, at man som nedslidt skal kunne trække sig tilbage i god ro og orden”

Bent Bøgsted (DF), arbejdsmarkedsordfører
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterede udspillet “De mest nedslidte fortjener også en værdig pension” på Plejecenter Sølund i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skal finansieres af “store lønninger” og tilbagerulning af skattelettelse

Mette Frederiksen har selv erkendt, at seniorførtidspensionen har fået en skidt start:

”Vi må erkende, at der kan være langt fra den tanke, man har bag et skrivebord på Christiansborg til, hvordan det ser ud i virkelighedens verden,” sagde hun ifølge Ritzau på Socialdemokratiets kongres i september.

Socialdemokratiets pensionsudspil vil ifølge partiet koste tre milliarder kroner årligt. 1,5 milliarder kroner skal findes ved, at virksomheder ikke længere skal kunne fratrække “meget store lønninger” i skat. Samtidig skal “skattelettelsen” til “meget høje aktieindkomster” rulles tilbage. Desuden findes en del af pengene også i et tidligere socialdemokratisk udspil med titlen “Danmark er for lille til store forskelle”.