Pia Kjærsgaard: Regeringen har sat paradigmeskiftet i stå

0
2295
Pia Kjærsgaard, udlændinge- og værdiordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Socialdemokratiet bakkede før valget op om paradigmeskiftet, der handler om at hjemsende flygtninge, der ikke længere har et opholdsgrundlag. Men eksperter siger nu, at paradigmeskiftet “på mange måder er strandet” og det er meget sørgeligt, siger DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard

”Vi er inde ved det helt centrale i flygtningeproblematikken her. Lykkes det ikke at sende syrerne hjem, mens de er her på en midlertidig beskyttelsesordning, er flygtninge vel reelt blevet til indvandrere”.

Sådan sagde Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye, i følge kristeligt Dagblad, da det såkaldte paradigmeskifte var til forhandling i Folketinget i december 2018.

Paradigmeskiftet kom med i finansloven for 2019 efter pres fra Dansk Folkeparti. Det fik opbakning fra Socialdemokratiet, som var enig i tankerne bag paradigmeskiftet – nemlig at udlændingepolitik nu skal have fokus på midlertidighed og hjemsendelse fremfor for integration.

Men selv om Mattias Tesfaye talte varmt for paradigmeskiftet som udlændingeordfører, så er hjemsendelsespolitikken nærmest gået i stå, efter at han selv er blevet udlændinge- og integrationsminister i den nye S-regering.

Afviser at udsende syrere

En ekspert sagde torsdag til Kristeligt Dagblad, at ”paradigmeskiftet på mange måder er strandet”.

Avisen kunne fortælle, at der i 2019 kun blev inddraget halvt så mange opholdstilladelser til udlændinge som i 2018 – nemlig 227 mod 463. Desuden er antallet af afviste asylansøgere, der befinder sig i en såkaldt ”fastlåst position”, fordi deres hjemland ikke vil modtage dem og de ikke selv vil udrejse, nu oppe på 550.

Hertil kommer, at regeringen pt. ikke vil hjemsende afviste asylansøgere til Syrien. Flygtningenævnet afgjorde i december, at tre syrere, som ikke længere har et lovligt opholdsgrundlag, kan hjemsendes. Ifølge Flygtningenævnet er Damaskus-området sikkert nok til hjemsendelser. Men regeringen afviser at effektuere beslutningen, fordi den ikke vil samarbejde med den syriske diktator Assads styre.

KRISTELIGT DAGBLAD: En ny liste viser, at paradigmeskiftet kan være i fare. Færre mister opholdstilladelse og syrere sendes ikke hjem

“Regeringen er blevet bange for sin egen skygge”

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard er vred over situationen.

”Det ser ud som om paradigmeskiftet er gået i stå, og det er meget sørgeligt, for det var et stort flertal, der bakkede op om vores ide før valget. Både den tidligere regering og Socialdemokratiet. Så den socialdemokratiske regering burde have en klar interesse i at holde fast. Men regeringen er åbenbart blevet bange for sin egen skygge. Selv om Mattias Tesfaye var fuldstændig enig med os før valget, vil han nu ikke påtage sig ansvaret,” siger Pia Kjærsgaard.

Hun stiller spørgsmålet, hvad Flygtningenævnet skal bruges til, når regeringen ikke vil efterkomme beslutninger herfra.

”Når nævnet siger, at det er sikkert at blive hjemsendt til Damaskusområdet, må vi stole på det. Vi har hele tiden lænet os op af nævnets beslutninger. Hvad skal vi ellers bruge det til”.

Regeringen argumenterer med, at ingen EU-lande tvangsudsender til Syrien i øjeblikket, fordi man ikke vil samarbejde med Assad-styret?

”Hvis man ikke vil udsende syrere, så længe Assad er ved magten, kommer vi til at hænge på syrerne til tid og evighed. Det vil også betyde, at der kommer flere syrere til Danmark, fordi de vil jo vide, at de ikke vil blive tvangsudsendt. Hvis vi ikke kan samarbejde med Assad om hjemsendelser, er der andre despoter vi heller ikke kan samarbejde med”.

Pia Kjærsgaard og Mattias Tesfaye under et debatmøde før valget. Foto: Steen Trolle

Vil have svar fra regeringen

Hvad forklaringen er på, at der inddrages færre opholdstilladelser, vil Pia Kjærsgaard gerne have ministerens svar på. Men på grund af den aktuelle corona-situation er det hverken muligt at stille spørgsmål til ministre eller indkalde til samråd.

”Det er virkelig et godt spørgsmål, hvorfor der inddrages færre opholdstilladelser, så det er frustrerende, at vi ikke kan få svar. Jeg ville meget gerne sidde i et samråd og spørge ministeren om disse ting. Faktisk skulle vi have haft et samråd torsdag, som blev aflyst. For man får ikke særligt gode svar på de skriftlige spørgsmål, og Mattias Tesfaye stiller jo sjældent op til interviews. Han svarer helst pr. mail, hvilket irriterer mig, for selvfølgelig må en minister på banen og forklare sig i sådan en sag,” siger Pia Kjærsgaard.

S-ordfører: Vi vil stadig hjemsende syrere

I den konkrete sag har ministeren slet ikke villet udtale sig. I stedet har Kristeligt Dagblad fået en kommentar fra Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund. Han siger til avisen, at det stadig er regeringens ambition at hjemsende syrere.

”Men vi kan ikke, fordi vi samarbejder med vores allierede om at håndtere situationen med Assad. Den fælles forståelse blandt de vestlige lande er, at ham samarbejder man ikke med. Den aftale står vi fast på,” siger Rasmus Stoklund.

Læs også: DF-formand: Uforståeligt at regeringen ikke vil hjemsende syrere