MORGEN: Hastelov om coronavirus vedtaget | Myndigheder og eksperter undervurderede virusfaren

0
2355
Folketinget hastebehandlede torsdag af den lovpakke, der skal muliggøre regeringsindgreb mod udbredelse af smitte med coronavirus. Da Folketingets medlemmer skulle stå med vis afstand til hinanden, kunne de ikke benytte den sædvanelige metode med at trykke på en knap. I stedet markerede de stemmerne ved at stå op eller sidde ned. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Hastelov om coronavirus vedtaget

Sundhedsminister får nye, vidtgående beføjelser i kampen mod coronasmitten

CORONA | Kort før midnat torsdag vedtog et enigt Folketing en hastelov, der skal dæmme op for spredningen af coronavirus. Det skriver flere medier i dag.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, forklarede før hastebehandlingen, at loven indeholder initiativer, som Dansk Folkeparti normalt ville være imod, men lige nu er det nødvendigt at tage alle forholdsregler for at undgå, at smittespredningen kommer ud af kontrol.

I lovforslaget står bl.a., at personer, der mistænkes for at have coronavirus, kan pålægges sundhedsundersøgelse og efterfølgende isolation. Hasteloven giver også mulighed for at forbyde forsamlinger og forhindre besøg på offentlige og private plejehjem.

Et enkelt kontroversielt punkt blev ændret fra 1. til 3. behandlingen. Oprindeligt var der lagt op til, at myndighederne skulle have lov trænge ind i private hjem uden retskendelse ved mistanke om coronasmitte og Covid-19. Det er nu ændret, så der skal en dommerkendelse på bordet på først.

“Nu kan vi komme i gang med de ting her, som vores eksperter siger, at vi skal i gang med, og som hele Europa nu også er i gang med. Derfor stor tak til hele Folketinget,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter vedtagelsen, i følge DR.

Alle initiativer er indført med en såkaldt solnedgangsklausul. Det betyder, at loven kun er gældende indtil 1. marts 2021.

Læs mere på DR.dk her.

Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Presset på de danske sygehuse kan blive så stort i den kommende tid, at DF nu foreslår, at der skal holdes hotelværelser i beredskab til plejekrævende borgere. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

DF: Bekæmp corona med asylstop, udgangsforbud og forbud mod fængselsbesøg

Dansk Folkeparti vil indføre udgangsforbud på asylcentre, lukke midlertidigt ned for besøg i fængsler og bruge hoteller til plejekrævende borgere i kampen mod den smitsomme coronavirus

CORONA | Dansk Folkeparti kommer nu med en række kontante forslag til regeringen, der skal dæmme yderligere op for smitten med coronavirus.

Står det til DF, skal coronaen bekæmpes med asylstop, udgangsforbud på asylcentre og forbud mod besøgende i fængsler. Desuden foreslår DF, at staten skal inddrage et antal hotelværelser som kan bruges til plejekrævende borgere, når sundhedsvæsenet kommer under pres de kommende uger.

Læs mere på ditOverblik her – artiklen blev udsendt sent torsdag aften.

Malling Skole blev lukket onsdag efter to smittetilfælde af CORVID-19. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Myndigheder og eksperter undervurderede virusfaren

Alvoren af coronasmitten gik for sent op for det officielle Danmark, siger kritikere til Berlingske

CORONA | Det er bare 14 dage siden, at den faglige direktør for Statens Serum Institut (SSI), Kåre Mølbak, vurderede, at coronasmitten “ikke vil udvikle sig slemt i Danmark”. En anden ekspert betegnede på samme tid de mest negative spådomme som “skudt langt over målet”. Men nu har Danmark trykket på den helt store alarmknap med lukkede institutioner, vidtgående kriselovgivning og advarsler fra myndighederne om, at vi alle er potentielle smittebærer.

Det får nu flere eksperter til i Berlingske at sige, at det officielle Danmark var for længe om at reagere på coronatruslen.

“Jeg undrede mig især over, at mange eksperter i februar sagde, at dødeligheden svarede til sæsoninfluenza, for det var helt åbenlyst ikke rigtigt,” siger Lone Simonsen, professor og ekspert i pandemier ved Roskilde Universitet, til Berlingske.

Tidl. adm. direktør ved SSI, Niels Strandberg Pedersen, siger at en løsning kunne have været, at man allerede sidst i februar bad danskere, der har været på skiferie i de ramte områder, til at gå i frivillig karantæne. Samme forslag var DFs sundhedsordfører Liselott Blixt ude med i Jyllands-Posten den 28. februar.

SSIs direktør Kåre Mølbak erkender over Berlingske, at SSI var for optimistisk i sin vurdering af corona i februar. Men der var mange usikkerheder på det tidspunkt, siger han.

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonnement)

En række myndigheder holder pressebriefing og giver en status på COVID-19-situationen i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Østrigsk skisportssted kilde til smitte i Danmark

Det populære skisportssted Ischgl i Østrig er en af hovedkilderne til smitte med coronavirus i Danmark. Især én bestemt bar i Ischgl har spillet en uheldig nøglerolle, ifølge Jyllands-Posten

CORONA | Et østrigsk skisportssted har været en af de helt store kilder til coronasmitte i Danmark. Ifølge Jyllands-Posten har 139 af de nu 785 danskere, der er konstateret smittede, fået coronavirussen i Østrig. Langt de fleste er blevet smittet på det populære skisportssted Ischgl, og her spiller baren ”Kitzloch” en central rolle. Baren kan rumme ca. 100 gæster, og i perioder de seneste uger har næsten alle været danskere.

En bartender på Kitzloch er siden blev konstateret smittet. Han var på arbejde 15. februar til 7. marts, og danskere fortæller til Jyllands-Posten om, hvordan han brugte en fløjte, når han skulle bevæge sig rundt i den tætpakkede bar, hvor der blev presset op til 200 mennesker ind. Der var også fløjter, der gik på omgang mellem gæsterne.

Ischgl i Østrig.

”Vi jokede med, at det kunne være en rotterede for corona, hvis bare én havde virussen,” fortæller en af danskerne, Christopher Lambert, til Jyllands-Posten.

“Vi jokede med, at det kunne være en rotterede for corona”

Christopher Lambert og fem kammerater tog til Østrig for to uger siden. På det tidspunkt var der ingen advarsler mod at rejse til Østrig. Men efter hjemkomsten blev Christopher syg. Han fik dog i første omgang at vide, at han ikke skulle testes, fordi Ischgl ikke var et risiko-område.

Læs artiklen i Jyllands-Posten her (Kræver abonnement)

Opslaget på facebooksiden “Profetens Budskab”.

Danske islamister: Corona er Allahs straf over de vantro

Facebooksiden “Profetens Budskab” udpeger coronavirus som Allahs straf over ikke-muslimer

ISLAM | “En lille virus fået kuffar til at lukke deres fordærvet natklubber og diskoteker hvor der bliver udført fordærvet og uislamiske handlinger og elendighed”.

Sådan lyder det – ordret – på facebooksiden “Profetens Budskab”, som danske islamister står bag. Budskabet er, at coronavirus er Allahs straf over de vantro. Logikken: Dem der har bekæmpet islam må nu – ha ha – tilpasse sig muslimske sædvaner, så som ikke at give hånd og tildække ansigtet.

“En lille virus fik de lande der bekæmpede islam på grund af køns opdeling til at opdele sig, om de kan lide det eller ej!,” fortsætter “Profetens Budskab” og forklarer hvordan den “retfærdige Allah” ikke lader folk være, der angriber hans tjenere.

“En lille virus fik de lande der bekæmpede islam på grund af køns opdeling til at opdele sig, om de kan lide det eller ej”

Hvad forklaringen så er på, at coronavirus har spredt sig eksplosivt i det islamiske Iran, fremgår ikke.

Ali Aminali, der er socialrådgiver og medlem af Det Konservative Folkepartiv, vurderer overfor Berlingske, at opslaget er skrevet af en person med tilknytning til det islamistiske miljø.

“Vi kan se det som propaganda, vi kan grine ad. Men for nogle kan det ende med at være starten på en mørk og dyster vej ind i politisk islam,” siger Ali Aminali til Berlingske.

Opslaget har udløst 38 kommentarer. En del fra islamkritikere, der gør grin med budskabet.

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard kommenterer historier om hamstrende danskere, som efterlod fyldte indkøbskurve i supermarkedet, fordi køen var for lang:

Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter om sit nyhedsbrev, hvor han opfordrer til sammenhold og ansvarlighed:

Søren Espersen roser statsministerens håndtering af coronakrisen: