Peter Kofod i EU-parlamentet: Efter flygtningekrisen kommer den demografiske krise

0
2584
Peter Kofod fotograferet da EU-parlamentets nye euroskeptiske gruppe var samlet i sidste uge. Foto: Aris Oikonomou / AFP)

For Peter Kofod og DF byder starten på det nye EU-parlaments arbejde på flere store ændringer: at være en lille del af stor og vigtig gruppe er en af dem. Men noget forbliver det samme

At gå fra fire til et mandat er en stor omvæltning, men det at være del af en større gruppe, der er i fremgang, er en endnu større. Men selv de store gamle partier næsten overalt gik tilbage, er der nogen ting, der ikke forandrer sig. For eksempel at de virker mere end ligeglade når det kommer til at forhindre en ny flygtningekrise.

”Vi har lige været igennem en valgkamp, hvor de gamle partier på stribe lovede, at nu skulle der gøres noget for at sikre de ydre grænser. Det eneste rigtig konkrete, de kunne komme op med, var at love 10.000 nye tilkaldevagter – men fra 2027. Og det er altså bare tilkaldevagter, der skal trækkes ind fra andre opgaver – for eksempel danske betjente, der skal trækkes fra andre opgaver,” siger Peter Kofod, DF’s mand i EU-parlamentet.

Peter Kofod bliver usædvanlig skarp i sin vurdering af den gamle elite i EU.

”Migrantkrisen er blevet permanent. Det afslører den løgn, som Schengen-samarbejdet bygger på – nemlig at de ydre grænser bliver ordentligt bevogtet. Det gør man altså ikke med 10.000 ekstra vagter om otte år,” siger Peter Kofod og fortsætter:

”I 2018 kom der lige så mange nye migranter til EU som i 2014. Vi kan risikere, at det hurtigt bliver ligesom i 2015, hvor den såkaldte flygtningekrise toppede.”

”Migrantkrisen er blevet permanent. Det afslører den løgn, som Schengen-samarbejdet bygger på – nemlig at de ydre grænser bliver ordentligt bevogtet”

Peter Kofod (DF), medlem af Europaparlamentet

Nye naboer

Selv er han mindst lige så bekymret over den demografiske krise, der følger de senere års flygtningekrise. Med høje fødselstal og familiesammenføringer følger store forandringer i Vesteuropa efter bølger af flygtninge. Og med nye naboer kommer nye, uønskede værdier.

”Vores naboer skiftes ud som aldrig før. Og det kan man ikke ændre selv med 90 mandater i folketinget eller et flertal i EU-parlamentet. Overalt i Europa ser vi flere og flere områder, hvor verdslig lov og ret bliver presset i bund – og hvor andre værdier tager over. Det er ikke vores Europa.”

Peter Kofod tilføjer:

”Men vi kan bremse det ved at sikre grænserne, og så sørge for en effektiv hjemsendelse.”

Nul integration

Hans politiske modstandere taler jo typisk om integration som en løsning på de udfordringer. Selv savner han at se et eneste eksempel på at det lykkes.

”Jeg ville da gerne se et samfund, hvor integration lykkes. Men ser vi bare til Malmø, ser vi en bølge af vold og fortrængning af andre minoriteter som jøder. Og ser vi til Frankrig, hvor man investerer heftigt i mere politi, mere sikkerhed, så er det heller ingen succes – se bare deres forstæder brænde.”

Han – og resten af Identitet og Demokrati – sætter deres lid til de enkelte medlemslande og deres vilje til at modsætte sig en negativ udvikling:

”Eliten taler om 10.000 nye vagter – om otte år. Det løser intet. I stedet må de enkelte lande tage føringen – ligesom Ungarn har gjort.”

”Eliten taler om 10.000 nye vagter – om otte år. Det løser intet. I stedet må de enkelte lande tage føringen – ligesom Ungarn har gjort”

Peter Kofod (DF), medlem af Europaparlamentet
Peter Kofod sammen med repræsentanter for den nye gruppe “Identitet og Demokrati. Foto:  REUTERS/Francois Lenoir

Hjælp fra Vistisen

Den første tid i Bruxelles er hektisk. Peter Kofod skal finde sin plads i den nye gruppe Identitet og Demokrati med i alt 72 kolleger. Her er de franske og italienske grupper, der begge blev de stærkeste i deres hjemlande, de store.

”Med den gruppe har vi en reel styrke til at påvirke arbejdet i Bruxelles. Og selvom jeg er en dansk enmandshær, så er vi kommet godt fra start,” siger han.

Selvom gruppen taler tunge og kendte ansigter, er han ikke i tvivl om hvem der gjort mest indtryk på ham: nemlig hans ven og forgænger.

”Anders Vistisen har gjort det skidegodt for DF. Og han er en god mand for mig, der hjælper mig godt i gang. For dette første år bliver afgørende – jeg skal godt fra start, hvis jeg skal gøre en forskel,” siger han og tilføjer:

”Vistisens analyser bliver respekteret. Vi bliver respekteret – også i en stor gruppe som Identitet og Demokrati.”

”Vistisens analyser bliver respekteret. Vi bliver respekteret – også i en stor gruppe som Identitet og Demokrati”

Peter Kofod (DF), medlem af Europaparlamentet