Parallelsamfund i Sverige: Mand frikendt for voldtægt af steddatter

0
1771
Arkivfoto

Det store roma-mindretal i Sverige har sine egne domstole og her blev en mand frifundet for at have voldtaget sin 13-årige steddatter

Svensk politi ser ikke på sagen på helt samme måde. Her har man arresteret manden og taget DNA-prøver for at afklare, om pigens anklager mod ham er rigtige. Men det behøvede han ikke overfor sine egne – her var det nok, at han sværgede på, at han ikke havde rørt pigen.

Når svenskerne udenfor de egentlige roma-kredse, der tæller op mod 100.000 personer, har hørt om sagen, så skyldes det at romaerne selv deler film fra deres egen, såkaldte kris rettergang. Det gør de for at andre romaer kan se, at det er gået rigtigt til efter roma-traditionerne. Og dermed holde deres mund om sagen fremover.

På filmene kan man se en mand i fyrrerne knæle foran et panel af ældre roma mænd. Han bliver adspurgt om han har haft sex med sin steddatter eller om han har kysset med hende. På sproget romani afviser han og sværger foran sine egne, at han taler sandt.

Det sker ude på en kirkegård. Og det er åbenbart nok for hans egne. For de siger – igen på romani – at de tror ham.

Støtte fra Malmø

Mens mange svenskere er forarget over selve det, at romaerne har deres egen domstol på Facebook, så lægger andre mærke til, at systemet ikke blot accepteres, men indirekte støttes af de svenske myndigheder. For Stefan Wydow, der leder denne roma-domstol, er en ledende medarbejder i Malmø kommune. En mand, der netop skal tage sig af romaernes integration.

Sagen er blevet taget op af avisen Expressen, der også har interviewet denne overdommer Stefan Wydow. I interviewet afviser han, at romaerne med deres dom over deres egen har frifundet ham. Selvom det er der, de siger på båndet.

Han nedtoner hele forløbet og siger, at nu er det jo op til politiet og deres DNA-test. Men en effekt har hans standret haft: flere med kendskab til den 13-årige pige og til roma-miljøet i det hele taget tør ikke tale med journalisterne. De frygter selv at ende på knæ ude på en kirkegård.

Se Expressens interview med Stefan Wydow her

Kilder: Expressen, SD