Orbans sejr er et nederlag for EU

0
2851
Premierminister Viktor Orban og medlemmer af Fidesz-partiet fejrer valgsejren søndag aften. Foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Da Viktor Orban i aftes for fjerde gang vandt posten som premierminister i Ungarn, var det først og fremmest et nederlag for oppositionen og for EU

Ungarerne købte Orbans argumenter om, at oppositionen ville trække landet ind i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Og troede på fortællingen om ham og Fidesz partiet som garanter for sikkerhed og tryghed. Så meget at partiets flertal voksede til 135 ud af 199 mandater i parlamentet og dermed et flertal, der kan ændre landets grundlov.

Resultatet er bedre for Orban end hvad meningsmålingerne havde forventet. Og det afslører EU’s afmagt, for truslerne fra Bruxelles om at skære op til 300 milliarder i støtten er bare tomme ord. Bruxelles har hverken kunnet få Ungarn til at rette ind i striden om retsstatsprincipper eller følge EU’s linje overfor Rusland.

Omvendt ændrer sejren ikke ved, at Orban står stadig mere isoleret. Hans nabo mod nord, Polen, har tidligere støttet Ungarn i dets opgør med EU. Men da Polen har engageret sig i konflikten på Ukraines side, vokser mistilliden mellem de to lande.

Oppositionens fælles premierministerkandidat Péter Márki-Zay. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Orban har allerede brugt sejren til at lange ud efter den ukrainske leder Zelenskyj og kaldt ham en ’modstander’ i den aktuelle situation. Han gælder selv som antikommunist, men har godt forhold til den russiske leder, Vladimir Putin. Og han er – ligesom mange af sine vælgere – meget opmærksom på, at Ungarn er helt afhængig af energi fra Rusland.

Landets opposition er allerede begyndt at pege fingre ad hinanden. De fleste lægger skylden for det overraskende ringe resultat på den fælles premierministerkandidat Péter Márki-Zay, en relativt uerfaren politiker.

Kilder: BBC, napi.hu, Budapest Times