Oprør mod May står til fald

0
1537
Premierminister Theresa May møder pressen foran Downing Street 10 tidligere i dag. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix

Allerede timer inden aftenens afstemning om, hvorvidt Theresa May kan fortsætte som formand for de britiske konservative og dermed som regeringsleder, er der klar opbakning til hende. Den britiske tv-kanal Sky meddeler at mindst 164 af de konservative medlemmer af parlamentet fortsat støtter hende

Den britiske premierminister Theresa May har ladet sine medarbejdere fortælle pressen, at hun har lovet sine partifæller at træde tilbage inden næste valg, hvis de til gengæld lader hende fortsætte i jobbet under arbejdet med Brexit. Samtidig understreger hendes kontor, at der ikke er sat nogen dato på, hvornår hun træder tilbage. Hun vil selv tale til partiets medlemmer af parlamentet inden deres afstemning.

Afstemningens resultat ventes sent i aften dansk tid, og foreløbig tegner det til, at mere end 100 vil stemme imod hende. Hun blev selv oprindelig valgt som partiformand med 165 stemmer og får hun 158 i aften, kan hun fortsætte. Vurderingen er dog, at hun vil være svækket efter dette og dermed mere afhængig af ministrene i sin regering, der ofte har været kritisk overfor hendes forhandlinger med EU.

Opbakning fra EU

May synes så sikker på at vinde, at hun forventer fortsat at tage til et ekstraordinært topmøde i EU torsdag. Her vil de 27 andre EU-ledere både høre på hende – og senere selv diskutere, hvad der skal ske, hvis briterne afviser Mays forslag til Brexit og i stedet smækker med døren. Hun har undervejs sagt, at hun ønsker mere klarhed over hvor længe Storbritannien fortsat skal følge EU’s regler efter den 29. marts 2019.

Foreløbig har hun fået nej fra hele runden af ledere til en sådan afklaring, endsige nye forhandlinger. Under indtryk af hendes kamp på hjemmebanen får hun dog venlige ord som opbakning fra EU. Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker har gennem sin talsmand understreget, at May har forhandlet dygtigt og positivt for sit land.

Til gengæld siger den tidligere belgiske regeringsleder Guy Verhofstadt, at aftenens afstemning viser, at Europas samarbejde nu er taget som gidsel i hvad han kalder et internt hundeslagsmål hos de britiske konservative.