Opgøret om Brexit: Labours leder støtter voldelige optøjer

0
1321
Labours leder Jeremy Corbyn bakker weekendens demonstrationer op. Foto: ISABEL INFANTES / AFP

Mange briter har svært ved at acceptere flertallets ønske om Brexit og der ventes store og voldsomme optøjer i morgen. Nu støtter Jeremy Corbyn folkene bag optøjerne

Landet over ventes der mindst 60 demonstrationer og britiske medier forventer, at de bliver de mest voldsomme i 30 år. Man forventer optøjer som i 1990, da op mod en kvart million mennesker alene i London demonstrerede mod en forhadt skatteregel. Her endte optøjerne med 113 kvæstede og et stop for skatten.

De nye optøjer får opbakning fra lederen af oppositionen i parlamentet i London, Jeremy Corbyn, der hermed igen bekender sig til den yderste venstrefløj i britisk politik. Han har sågar opfordret parlamentsmedlemmer fra hans Labour til at stille op i de ti store byer, hvor demonstrationerne ventes at lukke helt ned for veje og jernbaner. Dermed siger Jeremy Corbyn tak til den gruppe ved navn Momentum, der fik ham selv frem som leder af Labour.

Momentum er allerede kontroversiel for sine tidligere protester mod Brexit. Senest har dens ledelse opfordret sine agitatorer rundt om i landet til at holde op med at bruge lokale politikeres kontorer og hjem til deres møder og planlægning. Det sker af frygt for at skade politikerne og deres familier under de optøjer, der vil følge protesterne.

Impotent

Den britiske premierminister Boris Johnson har fjender på alle sider i denne sag. De klareste fortalere for Brexit frygter, at han vil indgå et kompromis med Bruxelles, bare han slipper for den såkaldte back-stop aftale, der vil holde Storbritannien under EU’s regler, hvis man ikke undervejs accepterer krav fra EU. Og på den modsatte fløj prøver de mange forskellige grupper at enes i de mindste om at forhindre en Brexit uden en aftale.

Boris Johnson lever højt på, at hans modstandere er så splittede, at de forekommer impotente. Og ofte til grin – som da en række kommentatorer rasede mod landets dronning for at sende parlamentet på ferie. Her gjorde dronningen blot hvad hun skal gøre – nemlig det hun får besked på af sin premierminister.

Og det eneste, der kan stoppe Boris Johnson, er at tabe en mistillidsafstemning. Det vil hans mange modstandere i hans eget konservative parti næppe stille op til. Dels fordi de næppe kan udholde tanken om at en mand som Jeremy Corbyn rykker ind i Downing Street – dels fordi vælgerne vil straffe dem brutalt for et sådant forrædderi.

Imens bliver debatten stadig mere og mere skinger. Labours finansordfører og måske kommende finansminister, John McDonnell, har direkte sammenlignet Johnson med Adolf Hitler – og en anden ledende debattør, Sir Philip Pullman, har slettet en tweet, hvor han foreslog at hænge Boris Johnson. Forfatteren Pullman er ellers mest kendt for sine fiktionsbøger om Jesus Christus.