Kendt klimaforsker er træt af useriøs og forvirret klimadebat

0
4311
aRKIVFOTO

Den tyske klimaforsker Hans von Storch kalder klimadebatten forvirret og præget af misforståelser. Alle dårlige nyheder bliver efterhånden gjort til et klimaspørgsmål, siger han i et stort interview med Kristeligt Dagblad

Klimadebatten præges af forvirring, misforståelser og useriøse påstande. Det mener den tyske klimaforsker Hans von Storch, der er fhv. direktør for Institut for Kystforskning, professor ved Hamborg Universitet og en af Tysklands førende klimaforskere.

Hans von Storch, der har sommerhus i Danmark, er blevet interviewet af Kristeligt Dagblad. Her udtrykker han stor irritation over, at alt efterhånden blandes ind i klimadebatten – fra plastikaffald i havene til forurening i byerne og kraftigt stormvejr.

”Stort set alle dårlige nyheder i dag kommer på den ene eller anden måde til at handle om klimaforandringer. Det irriterer mig,” siger Hans von Storch til Kristeligt Dagblad.

“Begrebet ‘klimaforandring’ og det nyere ‘klimakrise’ er blevet et politisk våben, som kan bruges fuldstændig vilkårligt. Klimaet er blevet en del af kulturkampen om den rette livsstil. Men denne vilkårlige brug gør det næsten umuligt at skelne mellem forskelle  i årsager til forskelle i udviklinger og dermed næsten umuligt at komme frem til løsninger, som faktisk virker,” siger han.

Europa kan ikke gøre den store forskel

Blandt misforståelserne er i følge von Storch, at voldsomme storme er en konsekvens af klimaforandringer. Det er der intet videnskabeligt argument for, siger den tyske klimaforsker. Han advarer også mod at tro, at Europa selv kan gøre det store ved klimaforandringerne. Europa står for ca. 10 procent af klodens samlede CO2-udledning. Derfor vil det ikke betyde ret meget, hvis den europæiske udledning går i nul:

“Den største misforståelse er, at vi i Tyskland og Danmark og i Europa i det hele taget tror, at vi kan redde klimaet ved at gøre dit og dat. Ved ikke at flyve, ikke køre bil, spise mindre kød og ikke bruge engangskaffebægre. Men det er kosmetiske forandringer, som ikke har nogen synlig effekt på klimaet,” siger Hans von Storch.

Ingen demokratisk debat

Den tyske klimaforsker er bekymret for både forskning og den demokratiske debat. Han mener, at mange klimaforskere i dag ser sig selv om en del af en politisk bevægelse, der skal få befolkningen til at ændre adfærd. Samtidig lukker politikere i for debatten om klimaet ved at henvise til videnskaben:

“Politikerne fremhæver de dele af forskningen, som understøtter deres holdning. Dermed giver politikerne indtryk af, at der overhovedet intet er at diskutere eller forhandle om, at der overhovedet ingen valgmuligheder eller alternativer er. Det er højst udemokratisk. Vi har jo ikke en regering bestående af professorer, men af folkevalgte” siger Hans von Storch.

Hele interviewet kan læses i fredagsudgaven af Kristeligt Dagblad.