Regeringen bøjer sig: Vil følge EU-krav om tvungen barsel til fædre

0
1260
Fødevare- og ligestillingsminister Mogens Jensen. Foto : Keld Navntoft/2019 F¿devareminister Mogens Jensen (foto : Keld Navntoft/2019)

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) ville for få dage siden ikke bruge tvang, når det gælder barsel. Men nu vil han og regeringen alligevel følge nye krav fra EU om to måneders tvungen barsel. “Trist læggen sig ned for EU,” skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter

“Ak ja! Så retter regeringen alligevel ind efter EU i spørgsmålet om de danske barselsregler! Tidligere afviste Soc dem ellers, at EU skulle blande sig her. Trist læggen sig ned for EU, som aldrig skulle have blandet sig her”.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, efter at ligestillingsminister Mogens Jensen (S) nu meddeler, at regeringen alligevel ikke vil søge dispensation fra et EU-direktiv, som øremærker to måneders barsel specifikt til fædrene.

“I næste uge holder jeg møde om forældreorlov med parterne. For at udrydde alle misforståelser: regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov. Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien,” skriver Mogens Jensen på Twitter.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

I lørdags erklærede Mogens Jensen ellers i et interview med Politik, at han er imod tvang i familiernes fordeling af barsel. Men det siger han altså nu var en misforståelse.

Den nye melding kommenteres også på Twitter af Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Karina Adsbøl:

“Vi har ikke brug for, at EU skal diktere vores barselsregler,” skriver hun.

Dansk Erhverv: Nationalt anliggende

Også erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er kritisk:

“Dansk Erhverv mener, at spørgsmålet om øremærket barsel til fædre er et nationalt overenskomstanliggende, som løses bedst mellem arbejdsmarkedets parter. De danske familier er bedst til at afgøre, hvad der tjener familiens interesser i forhold til afvikling af en barselsperiode, herunder i forhold til familiens økonomi og andre hensyn,” skriver organisationen i en skriftlig komment til Ritzau.

Til gengæld er Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig, begejstret:

“SÅ vigtigt for #ligestilling, at fædre får øget ret til orlov med børn. Det er nøglen til at sikre mere ligestillet forældreskab og mere ligestilling på arbejdsmarkedet. Og her skal struktur spise kultur,” skriver hun på Twitter.