Opbakning til Trump stiger

0
3155
Præsident Donald Trump taler ved et møde i Arizona i fredags. Foto: Nicholas Kamm / AFP

To uger før det vigtige midtvejsvalg står den amerikanske præsident stærkere end nogensinde. Nye meningsmålinger giver Donald Trump den bredeste opbakning i sin tid som præsident. Hans medvind hjælper især republikanerne i Senatet

Analysen kommer fra den førende avis Wall Street Journal og tv-stationen NBC. Den viser, at 47 procent af de amerikanske vælgere synes om Trump og hans indsats. Det er en bemærkelsesværdig stor opbakning til en præsident midt i en periode og giver også medvind til de republikanske kandidater ved valget.

Tallene viser også, at Trump i den grad splitter amerikanerne, da 49 procent af vælgerne har den modsatte holdning. Andre meningsmålinger har vist, at de vælgere, der i reglen stemmer republikansk, i højere grad end dem, der ofte stemmer demokratisk, er blevet mere motiveret til at stemme. Det samlede billede i de mange målinger viser, at demokraterne har en chance for at få kontrol med Repræsentanternes Hus, mens republikanerne står til at holde deres flertal i Senatet

Tallene kommer midt en valgkamp, der er en af de hårdeste i nyere tid. Donald Trump rejser selv rundt i landet og møder ofte begejstrede vælgere og bekymrede journalister. Avisen Wall Street Journal skriver i dag, at uanset udfaldet af valget, så har Donald Trump nu klart vundet magten i sit parti – og at han nu bestemmer dets sjæl.

Præsident Donald Trump taler ved et møde i Arizona i fredags. Foto: Nicholas Kamm / AFP

Strøm af tal

To uger før valget kommer der en strøm af meningsmålinger – og kommentarer. Hovedtendensen er fortsat, at lidt flere overvejer at stemme på demokrater end på republikanere. Men forspringet er smalt – også sammenlignet med andre midtvejsvalg, der ofte giver stor tilbagegang til det parti, som den siddende præsident tilhører.

Meningsmålingsinstituttet Rasmussen Reports har spurgt de amerikanske vælgere, hvilket resultat de forventer af valget. Her er beskeden klar: vælgere forventer at demokraterne vinder i Repræsentanternes Hus, mens republikanerne beholder deres lille flertal i Senatet. Samtidig viser instituttet, der ofte rammer rigtigt, at opbakningen til demokraterne er vigende.

Rasmussen Reports følger løbende opbakningen til ledende amerikanske politikere. Gennem det meste af året har Trump ligget over 40 procent i opbakning. Til sammenligning lå opbakningen til hans forgænger, Barack Obama, klart under 30 procent i hans sidste år som præsident.