Den stramme udlændingepolitik står fast, selv om regeringen vil gøre det nemmere at hente arbejdskraft i det muslimske Malaysia. Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at Martin Henriksen (DF) har kritiseret regeringen for at ville øge den muslimske indvandring med sit Malaysia-forslag
Af Steen Trolle
Selv om regeringen vil gøre det lettere for erhvervslivet at hente arbejdskraft i det muslimske Malaysia, så bliver der ”ikke ændret en tøddel” ved den stramme, danske udlændingepolitik. Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til ditOverblik.dk, efter at Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen har kritiseret regeringens planer i skarpe vendinger.
Regeringen vil sænke beløbsgrænsen for, hvor meget personer fra 12 udvalgte lande udenfor Europa skal tjene, hvis de skal have opholdstilladelse i Danmark. Et af disse lande er Malaysia, hvor islam er statsreligion og hvor der praktiseres sharialovgivning. Det fik mandag Martin Henriksen til at kritisere regeringen for at ville øge den muslimske indvandring.
”Det er ærligt talt lidt rystende, at man er villig til at give køb på den stramme udlændingepolitik, fordi Dansk Industri nu vil have noget arbejdskraft til landet. At man vil åbne op for import af arbejdskraft for Malaysia, viser desværre, at Venstre, Liberal Alliance og Konservative grundlæggende ikke har forstået, at kernen i de integrationsproblemer vi har i Danmark, skyldes kultur og religion,” sagde Martin Henriksen til ditOverblik.dk.
Støjberg: Udlændingepolitikken går på to ben
Men Inger Støjberg afviser, at der er tale om en lettelse af udlændingepolitikken. I et skriftligt svar til ditOverblik.dk, skriver ministeren:
”Regeringens udlændingepolitik går på to ben. Vi fører en stram og konsekvent udlændingepolitik, så der er styr på tilstrømningen til Danmark. Vi har indtil videre gennemført 98 stramninger af udlændingepolitikken, vi havde i 2017 det laveste antal asylansøgere på ét år siden 2008, og indtil videre ligger niveauet i 2018 på samme niveau som sidste år. Samtidig ønsker vi i regeringen at give de danske virksomheder de bedste forudsætninger for at tiltrække den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Vi ved, at kloge hoveder er en gevinst for Danmark. De bidrager med både viden, innovation og ikke mindst til de offentlige finanser. I 2018 var det samlede nettobidrag fra personer på beløbsordningen på godt 1,4 mia. kr. Hver arbejdstager bidrog således med over 300.000 kr. årligt til den danske statskasse. Men det gælder selvfølgelig kun udlændinge, der bidrager markant fra dag ét. For adgang til kvalificeret arbejdskraft går hånd i hånd med en stram udlændingepolitik, når det gælder asylmodtagere og familiesammenførte”.
Til Martin Henriksen kritik af, at der åbnes op for øget muslimsk indvandring, skriver ministeren.
”Lad mig slå fast, at formålet med regeringens udspil er at hjælpe de virksomheder, som peger på, at de har brug for kvalificeret arbejdskraft, som de ikke kan rekruttere inden for landets grænser på nuværende tidspunkt. Formålet er ikke, at vi skal åbne dørene for en masse, men at gøre det nemmere og mindre bøvlet for virksomhederne at hente den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft i udlandet. Man kan kun komme hertil, hvis man har et job i sigte. Og hvis man ikke længere har det job, der gav en adgang til Danmark, så skal man naturligvis forlade Danmark igen”.
“Formålet er ikke, at vi skal åbne dørene for en masse”
Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister
Støjberg: Jeg har ikke ændret holdning
Martin Henriksen undrer sig i mandagens artikel over, at Inger Støjberg, der tidligere har talt om problemerne ved muslimsk indvandring, nu står bag et forslag om at lette adgangen til Danmark fra et muslimsk land. Men Inger Støjberg afviser, at der er tale om et holdningsskift:
”Nej, det er jeg ikke enig i. Man skal være meget forsigtig med ikke at blande æbler og pærer her. Vi har i regeringen fra vores første dag ført en stram om konsekvent udlændingepolitik. Som sagt er der alene tale om, at vi vil åbne op for kvalificeret og nødvendig arbejdskraft. Arbejdskraft som virksomhederne ikke kan rekruttere inden for landets grænser i dag. Det skader vores økonomi. Derfor vil vi gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere den nødvendige arbejdskraft andre steder fra. Og lad mig slå fast med syvtommersøm, at det ikke ændrer en tøddel ved, at vi fortsætter vores stramme og konsekvente udlændingepolitik,” skriver hun til ditOverblik.dk.
“Lad mig slå fast med syvtommersøm, at det ikke ændrer en tøddel ved, at vi fortsætter vores stramme og konsekvente udlændingepolitik”
Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister
Malysia er et top-30 land
Hun giver i mailen sin forklaring på, hvorfor Malaysia er med i puljen af de lande, som skal omfattes af en ny og lavere beløbgrænse. Det sker med henvisning til, at Malaysia er et top-30-land med hensyn til ud- og indgående investeringer.
”Den nuværende beløbsgrænse på ca. 418.000 kr. er en barriere for, at danske virksomheder kan rekruttere udlændinge fra tredjelande, der ellers ville have kunne have bidraget positivt til dansk økonomi. Derfor har regeringen foreslået, at beløbsgrænsen skal sænkes til 330.000 kr. for investeringslande. Forslaget betyder, at arbejdstagere, som er statsborgere i et tredjeland, der fremgår af listen over top 30-lande målt på summen af ud- og indadgående investeringer, kan få lov at arbejde i Danmark, så længe de vel at mærke har det pågældende job. Det giver god mening at give adgang til kvalificeret nødvendig arbejdskraft fra de her top 30-lande, for de repræsenterer lande, hvor der er særlige danske økonomiske interesser. Både udenlandske investeringer i Danmark og danske investeringer i udlandet har en positiv effekt på dansk økonomi. Det skaber både arbejdspladser og gavner produktiviteten. Det er sådan set til gavn for hele Danmark,” skriver Inger Støjberg.
Læs også: Martin Henriksen raser: Regeringen vil øge muslimsk indvandring