DF kalder ministre i samråd om milliard-svindel med udbytteskat

0
2146
Den tyske finanshovedstad Frankfurt, hvorfra en del af udbyttesvindlen har været organiseret.

Dansk Folkeparti vil have regeringens bud på, hvordan europæiske skattemyndigheder kan arbejde bedre sammen om at undgå skattesvindel. Regeringen skal også svare på, hvordan den vil undgå at virksomheder, der svindler, investerer i store, danske virksomheder

Den australske storbank Macquarie, som er medejer af TDC, er en af de finansvirksomheder, som mistænkes for skattebedrageri i milliardklassen mod europæiske statskasser.

Macquarie, der også er tidligere storaktionær i Københavns Lufthavn, har ifølge DR spillet en nøglerolle i et netværk af internationale finansfolk, advokatfirmaer og storbanker, som har udnyttet reglerne om udbytteskat til at fuppe svimlende 410 milliarder kroner op af de europæiske statskasser, heriblandt 12,7 milliarder kroner fra Danmark.

Macquarie sættes ikke i forbindelse med bedrageriet mod den danske statskasse, men den australske bank har i følge DR tjent tre milliarder kroner på fidusen i Tyskland.

Ministre kaldes i samråd

Det er en af grundene til, at Dansk Folkeparti nu vil have erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd. Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby og skatteordfører Dennis Flydtkjær vil have de to ministre til at svare på, hvad regeringen vil gøre for at hindre at virksomheder, som har tjent sine penge på skattesvindel og anden økonomisk kriminalitet, investerer i danske virksomheder.

”Dansk infrastruktur skal ikke ejes af virksomheder, som har tjent deres penge på et ulovligt grundlag. Macquarie har hentet tre milliarder kroner op af den tyske statskasse, og siden brugt milliarder på at købe sig ind i TDC. Jeg har ikke belæg for at sige, om der findes en mulighed for, at vi kan presse selskabet ud af TDC, men vi skal vide, hvad vi kan gøre fremadrettet for at undgå, at noget tilsvarende sker igen,” siger Hans Kristian Skibby.

“Macquarie har hentet tre milliarder kroner op af den tyske statskasse, og siden brugt milliarder på at købe sig ind i TDC”

Styrket samarbejde mellem myndigheder

Han og Dennis Flydtkjær vil også have de to ministre til at redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at ”styrke danske myndigheders samarbejde og samarbejdet med andre landes myndigheder for at hindre ulovlig skattespekulation”.

”Det har pludselig vist sig, at det, vi troede handlede om bedrageri på 12,7 milliarder kroner mod den danske stat, handler om 410 milliarder kroner, som mange europæiske lande er blevet snydt for. Derfor er det vigtigt at vide, hvad regeringen tilgang er. Hvordan kan vi få vores del af pengene tilbage, hvordan undgår vi noget tilsvarende fremover, og hvordan mener regeringen, at vi kan få stillet de personer og virksomheder til ansvar, som står bag,” siger Hans Kristian Skibby.

Sagerne har afsløret et brist i samarbejdet mellem myndighederne. Ifølge DR fik de tyske skattemyndigheder allerede i 2011 mistanke om udbytte-svindlen, men tyskerne undlod at advare de danske skattemyndigheder, som siden blev snydt for 12,7 mia. kroner. Omvendt sørgede Danmark for at advare Norge i tide, og det understreger, at der er brug for et tæt samarbejde mellem skattemyndighederne og et ordentligt kontrolsystem, fastslår Hans Kristian Skibby.

Ikke brug for bankunion

Men svaret for DF-ordføreren er ikke en bankunion i EU, sådan som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sidste uge, hvor Løkke pegede på, at en fælles bankunion kan forhindre snyd og hvidvask.

”Statsministeren blander tingene sammen. En bankunion, der kan redde nødlidende banker, ville ikke være nogen garanti mod svindel. Det her handler om kontrol og samarbejde mellem myndigheder. Vi har et glimrende finanstilsyn herhjemme og er højt ratet på grund af vores finansielle sektor, så det ville ikke være nogen fordel for Danmark at deponere indflydelsen over vores finansielle sektor i EU. Jeg ville først sove uroligt om natten, hvis vi ikke længere havde kontrollen selv,” lyder det fra Hans Kristian Skibby.