Østrigsk jagt på menneskesmuglere

0
1267
Arkivfoto fra en ubevogtet grænseovergang i Østrig.

Scener som fra en film: En menneskesmugler med 15 migranter bag i bilen forsøgte at stikke af fra en østrigsk grænsepatrulje, mens en medhjælper spærrede for patruljen med sin egen bil.

Østrig har sat hæren ind for at bevogte grænseovergangene til især Ungarn og tirsdag morgen stødte en militærpatrulje på en mistænkelig bil ved en ellers ubevogtet grænseovergang ved byen Siegendorf. Soldaterne fortæller, at de blev opmærksomme på den livstrætte Vito varevogn med de mørke ruder, fordi de bag ruderne kunne ane en række skikkelser, der sad tæt sammen. Først virkede det som om, at bilen ville standse, så de kunne kontrollere bilen.

Men udfor soldaterne trykkede chaufføren på speederen og stak af med en kørende patrulje fra militæret bagefter. En Fiat Bravo med ungarske nummerplader satte efter. Hvorfor blev klart lidt senere, da varevognen lavede hvad østrigerne kalder en hasarderet vending for at slippe forbi militærpatruljen.

Da varevognen var kommet forbi, blokerede manden vejen for patruljen med sin Fiat. Soldaterne måtte stoppe for ikke at bringe andres liv i fare. Varevognen forsvandt ind i en skov.

Dyr billet

Begge chauffører er nu tilbageholdt af østrigsk politi og sigtet for blandt andet menneskesmugling. De fleste af migranterne er blevet tilbageholdt af østrigerne ved en by i nærheden. Selvom de er kommet ulovligt over grænsen, vil de normalt efter østrigske regler kunne søge asyl i Østrig.

Østrigerne oplyser, at chaufføren var fra Litauen, mens hans medskyldige er fra Ukraine. Migranterne er ifølge de østrigske myndigheder fra Syrien. Selv siger de, at de har givet menneskesmuglerne 4000 € hver – eller op mod en halv million kroner i alt for den korte køretur fra Ungarn.

Østrig har i forvejen en stor gruppe af migranter. Mindst 17 procent af hele befolkningen eller omkring halvanden million mennesker regnes som udlændinge. Trods corona kom der i årets første syv måneder et stigende antal migranter til landet, hvoraf knap 14000 søgte asyl.

Kilder: ÖRF, Krone