“Jeg håber, at når vi tager hjem fra årsmødet, så kigger alle fremad”

0
1226
Kristian Thulesen Dahl er forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl tror, at weekendens årsmøde i Dansk Folkeparti ”bliver langt bedre, end vores modstandere håber”. Han erkender dog, at de offentlige diskussioner om interne forhold har kostet vælgere. Men DF-formanden håber og tror, at luften vil være renset efter årsmødet

”Det bliver et godt årsmøde”.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl glæder sig til DFs årsmøde i weekenden. Det siger han, da ditOverblik møder ham på kontoret på Christiansborg. Det sker torsdag i sidste uge – 10 dage inden Kristian Thulesen Dahl lørdag kl. 11.00 går på talerstolen for at  byde flere hundrede DF’ere velkommen i Herning Kongrescenter.

I følge medier og kommentatorer er der ellers ikke noget at glæde sig til for DF-formanden. Historier om fløjkampe og uenigheder har præget mediedækningen forud for årsmødet, og lørdagens valg til hovedbestyrelsen er blevet endevendt af kommentatorer, der har lavet vilde spekulationer om Dansk Folkepartis fremtid.

En enkelt kommentator har sågar skrevet en ”Nekrolog over DF”. Men Kristian Thulesen Dahl har en helt anden optimistisk prognose for de kommende to dage i Herning. Da ditoverblik spørger ham, hvad det er for et årsmøde, der venter, svarer han:

”Først og fremmest bliver det et godt årsmøde, forstået på den måde, at det er første gang efter coronaen, at vi for alvor kan mødes fysisk og være sammen, og det ser vi alle sammen rigtig meget frem til. Jeg kan også fornemme, at der virkelig er en tørst efter at komme til lørdag aften, hvor vi kan høre noget god musik og få lov at lufte dansebenene. Det ser rigtig mange frem til. Så hovedessensen er, at det er et årsmøde, lidt som vi har været vant til tidligere, når vi har kunnet samles, med en opsparet energi ….”.

”Først og fremmest bliver det et godt årsmøde”

Årsmødet i 2020 var præget af corona og blev afviklet fem forskellige steder i landet. Her er formandenpå vej på talerstolen i Odense. I år kan alle samles i Herning Kongrescenter igen. Foto: Carsten Lundager

Tærer på vælgernes tålmodighed

Kristian Thulesen Dahl fortsætter:

”…Så er det klart, at det er et årsmøde, der selvfølgelig bliver krydret af, at der er en diskussion i partiet, som specielt er afledt af, at der er nogen, der ikke helt kan holde tingene internt, og nogle andre, der lader sig provokere af det, og så har vi nogen, der ser ud som de slås. Og det er klart, at når man har den situation, så er det altid noget skidt. Det har vi kunnet se i historien hos alle partier: Når det billede, man sender ud af døren, det er, at man ikke trives internt og kan holde tingene internt, så tærer man på vælgernes tålmodighed, og så mister man opbakning, og det er også det, der sker for os.

“Det er et årsmøde, der selvfølgelig bliver krydret af, at der er en diskussion i partiet…”

Og der håber jeg, at årsmødet også kan være stedet, hvor vi får sat de ting på plads, og hvorfra vi så kan se fremad igen. Fra årsmødet er der jo kun to måneder til kommunalvalget 16. november, og dét, som jeg i hvert fald kan notere mig, det er, at vores folk til kommunal- og regionsrådsvalget, de tørster virkelig efter, at der bliver ro, så de kan kæmpe den politiske kamp. Det er det altoverskyggende billede man får, når man taler med vores folk rundt omkring: At de ser frem til – eller håber på – at det her årsmøde bliver afslutningen på de her interne stridigheder, der er luftet i offentligheden”.

Kristian Thulesen Dahl taler på årsmødet i Herning i 2019. Foto: Carsten Lundager

Alt tales ind i krisefortælling

Hvis man får sin viden om Dansk Folkeparti via Mogensen & Kristiansen, Besserwisserne og medierne i øvrigt, så ville man tro, at der venter et ordentlig slagsmål på årsmødet. Hvad forventer du – bliver der stor diskussion om den politiske linje?

”Jeg forventer, at der som altid vil være en god politisk debat. Der er, også på det her årsmøde, god tid til fri debat, og vi skal være et parti, der i den grad kan diskutere politik. Det er det, vi er her for. Det er derfor, man har meldt sig ind i Dansk Folkeparti. Alle skal bare huske på, at det skal gøres på en måde, hvor man også respekterer hinanden og holder øjnene på bolden. Fokus skal være på den politiske dagsorden; det skal ikke handle om for eller imod bestemte personer”.

Udlændingepolitik har altid været til debat

At der er diskussioner om for eksempel udlændingepolitik er ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke nyt. Men i den aktuelle situation, hvor DF er presset, tales alt ind i en krisefortælling:

”I opgangstider bliver selv åbenlyse fejl ikke rigtig sat ind på en tabskonto, for alting overskygges af, at det går godt. På samme måde er det, når det går den modsatte vej. Når man er udfordret, så bliver alt italesat som problemer, og det betyder, at selv når du laver gode ting, går det næsten også ind og bliver karakteriseret som en udfordring. Og vi er jo lidt i den sidste kategori i Dansk Folkeparti i øjeblikket. Når vi eksempelvis har nogen, der diskuterer udlændingepolitik, så kan man gå tilbage i vores historie og se, at sådan har det altid været. Men nu bliver det gjort til, at der er en strid imellem flere parter i partiet. Men det har jeg svært ved at se. Det er folketingsgruppen, som lægger den politiske linje, og der er fuldstændig enighed om, hvad det er for en linje, vi skal forfægte”.

Det bliver et godt årsmøde, spår Kristian Thulesen Dahl, som her hilser på deltagere før åbningen af årsmødet i 2019. Foto: Carsten Lundager

Så den diskussion, der måtte være om den politiske kurs, blandt andet på udlændingeområdet, den har altid været der?

”Ja, og hvis ikke Dansk Folkeparti skulle være partiet, hvor der var en livlig debat om, hvordan vi sikrer Danmark for fremtiden i forhold til udlændingepolitikken, hvor skulle det så være? Jeg har jo været med fra start, og jeg kan huske, at vi i alle årene har diskuteret, hvordan vi udvikler vores udlændingepolitik bedst muligt. I og med, at de udfordringer, vi står med rundt i verden jo er tiltagende, jamen så bliver vi jo også nødt til at diskutere, hvad morgendagens løsninger skal være på det.

“Vi har i alle årene diskuteret, hvordan vi udvikler vores udlændingepolitik bedst muligt”

Sagen er bare, at under normale omstændigheder, når et parti ikke bliver italesat som et parti i en eller anden form for vælgerkrise, så ville det ikke være et problem. Så ville det bare være en almindelig del af en politisk virksomhed. Men fordi vi er italesat som et parti, der er i vælgermæssig krise, og har haft det siden 2019, så bliver det talt ind i den krise, og så er det som om folk er ved at rykke hovederne af hinanden.

Og det er det vi skal vride os ud af – og jeg ved, at de fleste i partiet, de vil virkelig gerne have, at det her årsmøde bliver stedet, hvor man får løsnet op for alt det dér og så prøver at sige: ’godt, så kigger vi fremad. Der er godt to måneder til kommunalvalget, lad os nu sætte alle kræfter ind på at få så godt et valg som overhovedet muligt”.

“Jeg kan fornemme, at der virkelig er en tørst efter at komme til festen lørdag aften, hvor vi skal høre noget god musik og kan få lov at lufte dansebenene,” siger Kristian Thulesen Dahl, som her åbner festen til årsmødet i 2019. Foto: Carsten Lundager

Det blev en festlig weekend…

Så når du sender folk hjem fra Herning søndag eftermiddag, hvad er det så for en stemning, du gerne ser, at de tager hjem i?

”For det første at man synes, at vi har haft en festlig weekend, som blev langt bedre end vores modstandere havde tænkt den skulle være. Og for det andet, at vi – trods forskelligheder og diskussioner i partiet – fik vist, at der er noget, der er større end os selv. At vi fik vist, at det her parti kan holde sammen”.

Kristian Thulesen Dahl tilføjer, at årsmødedeltagerne også gerne må føle, at luften blev renset:

”At man i virkeligheden har fået nogle af det ting, som har ligget under overfladen og tæret, at man har fået det italesat og nu føler, at man er kommet videre. Så man kan fokusere på kommunal- og regionsrådsvalgkampen og ikke behøver at tænke på de her italesatte stridigheder, men kan koncentrere sig om politik”.

Årsmødet i Herning åbnes officielt lørdag klokken 11.