IS-brud smider sløret og beder om tilgivelse

0
2083
Shamima Begum var onsdag live igennem fra Al-Hoj-lejren i Syrien på det populære "Good Morning Britain" på ITV. Her bad hun briterne om at tilgive hende tilslutningen til IS. Screenshot fra Youtube

Hun blev kendt som den 15-årige skolepige, der sluttede sig til IS. Nu viser hun en helt anden side af sig selv og vil gerne tages til nåde

Første gang, briterne for alvor hørte fra Shamima Begum, var hun klædt i en dårligt siddende hijab og viste ingen tegn på at have fortrudt sine år hos IS. Hun rejste ned til terroristerne i Syrien, da hun selv var femten år gammel. Nu sad hun så i flygtningelejren al-Hol (eller som nogen skriver det: al-Hawl) og var vred på verden.

Hun sagde, at hun ikke fortrød at have sluttet sig til IS. Hun var derimod vred over ikke at blive inviteret til Storbritannien, der har frataget hende sit statsborgerskab (hendes forældre er fra Bangladesh). Og hun tog bestemt ikke afstand fra terror hverken generelt eller i IS-sammenhæng. Hun sagde endda ting, som man nok med rette kan forstå sådan, at hun fandt terrorangrebet på et stadion i Manchester i 2017 helt berettiget – et angreb, der kostede 23 livet og som sårede mere end 1000 personer.

Nu er hun som forvandlet i moderne tøj og lyserød neglelak og løst hår. Og nu hun siger alle de rigtige ting, som om en dygtig spindoktor har haft mange timer sammen med hende. Hun undskylder også som var det en blankocheck:

”Hvis jeg har sagt noget, der har såret andre, undskylder jeg.”

I interviewet fra flygtningelejren tilføjer hun:

”Den eneste forbrydelse, jeg har begået, er at være dum nok til at blive en del af IS.”

Interviewet på ITVs “Good Morning Britain” kan ses her:

Hendes selvtillid fejler ikke noget. I en udtalelse direkte henvendt til premierminister Boris Johnson siger hun:

”Jeg kan hjælpe dig meget i kampen mod terrorisme, for du ved helt klart ikke hvad du gør. Jeg håber, at de (briterne, red.) vil se mig som en mulighed i stedet for en trussel.”

“Jeg kan hjælpe dig meget i kampen mod terrorisme, for du ved helt klart ikke hvad du gør”

Shamima Begun til premierminister Boris Johnson

Hun holder fast i at hun bare var en forvirret ung pige på afveje. At hun bare var en kone og en mor – i øvrigt til tre børn, der alle døde ganske unge.

Måske skal hun være glad for ikke at være på vej til Storbritannien. Selvfølgelig vil livet være mere bekvemt og især mere sikkert end i en flygtningelejr i Syrien. Men en række ledende medier har gjort det klart, at de tror på at hun var meget andet end bare en kone til IS-terrorister.

De læner sig op ad rapporter fra efterretningstjenesterne, der skal have fremlagt beviser på, at Shamima Begun var med til at rekruttere andre fra Vesten og at hun selv var en del af det frygtede moral-politi, der tævede og ydmygede især kvinder, der ikke levede op til gruppens regler. Hun skal selv har båret og måske brugt en Kalashnikov riffel. Og hun er ifølge rapporterne blev set i gang med at sy selvmordsbombeveste fast på unge mænd – veste, de ikke kunne tage af uden selv at dø.

Briterne er blandt de sidste, der tøver med at tage enker efter og børn af IS-terrorister tilbage. Den britiske regering har allerede gjort det klart, at Shamima Begun aldrig kommer til Storbritannien, selvom hun er født der.

Kilder: Telegraph, BBC, Daily Mirror, Good Morning Britain, Independent