Nyvalgt partileder truer med valg i Sverige

0
2297
Liberalernes nyvalgte partileder Nyamko Sabuni taler under partiets ekstraordinære landsmøde i Stockholm. Foto: 11720 Erik Simander / TT/Ritzau Scanpix

Hvis ikke statsminister Stefan Löfven leverer på alle 73 punkter i regeringsaftalen fra januar, så vil støttepartiet Liberalerna arbejde for et nyvalg

Liberalernas nyvalgte leder Nyamko Sabuni truer direkte den svenske mindretalsregering.

”Jeg vil ikke være leder for et ængsteligt parti, der ikke kan sætte regeringen under pres,” siger hun i et interview til svensk tv, SVT. Direkte henvendt til socialdemokraterne sagde hun videre:

”De skal forstå: Hvis ikke de leverer, så forlader vi aftalen. Og betyder det nyvalg, så bliver der nyvalg.”

I denne situation bliver Liberalerna ikke en del af regeringen, men vil i stedet sende betroede medarbejdere over til regeringshovedkvarteret i Rosenbad i Stockholm. Nyamko Sabuni siger, at de skal holde øje med at statsminister Stefan Löfven og hans ministre lever op til alle de mange løfter. Og han har i første omgang svaret, at han bestemt vil leve op til løfterne.

Rykker frem i meningsmålingerne

Truslerne faldt under Almedalsveckan, der er det svenske forbillede for Folkemødet på Bornholm. Her er Sabuni en meget populær gæst i de forskellige debatter, og svenske medier beskriver hendes tale som det vigtigste i dette års svenske folkemøde. Og Sabuni har fortsat sin linje, der rykker partiet væk fra socialdemokratiet og den traditionelle svenske politik.

I debatterne har hun sågar brugt et udtryk, som ellers kun Sverigedemokraterne bruger. Her taler hun nu også om sig selv og sine som sverigevenner. Selv om hun er kritisk overfor et samarbejde med det indvandringskritiske parti, er hun dermed i manges øjne med til at rykke Sverigedemokraterne ud af deres isolation.

Hendes linje har også og overraskende haft en direkte indflydelse på meningsmålingerne. Partiet, der ellers var rykket langt under den svenske spærregrænse på fire procent, er nu klart over, hvilket Sabuni får æren for. Hendes udspil sætter også de andre borgerlige partier under pres.

Dårligt svensk

I denne uge mødtes lederen af Kristendemokraterne med Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterne til frokost. I de svenske medier bliver det faktum, at de delte kødboller og sild set som en åbning mod en borgerlig regering med støtte eller deltagelse fra Sverigedemokraterne. Det største borgerlige parti, det konservative Moderaterne, har allerede indstillet sig på et samarbejde.

En detalje viser hvor alvorligt Sabunis modstandere tager hende. Indtil nu har mange talt pænt om hende, fordi hun selv var flygtning og havde klaret sig godt i Sverige. Nu begynder kommentatorer, der står tæt på den politiske elite i Sverige, at komme med nedladende bemærkninger om, at hun jo altså heller ikke taler så godt svensk.