“Jeg er bekymret for, at mange års arbejde med udlændingepolitikken nu bliver ødelagt”

0
3471
Pia Kjærsgaard under et debatmøde i valgkampen med den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Pia Kjærsgaard er ny udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Hun mener, at den nye regering er i fuld gang med at lempe udlændingepolitikken og er sikker på, at støttepartierne i rød blok vil presse flere lempelser igennem i den kommende tid

Det er en af de sidste dage på Christiansborg, inden Pia Kjærsgaard tager på sommerferie. Men Dansk Folkepartis nye udlændingeordfører har ikke slået benene op og fundet ferielæsningen frem, da ditOverblik kigger forbi denne tirsdag. For der har været rigeligt at tage fat på for den nye udlændingeordfører, efter at Danmark i sidste uge fik en ny socialdemokratisk regering med støtte fra Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

For selv om regeringen kun har været i funktion i få dage, så er den godt i gang med at lempe den stramme udlændingepolitik, mener Pia Kjærsgaard.

”Jeg er bekymret for, at det kæmpe arbejde, som er udført igennem mange år nu mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at det nu bliver ødelagt, for det synes jeg virkelig at der er tendenser til,” siger hun.

Tror der kommer flere lempelser

Socialdemokratiet gik ellers til valg på, at partiet ville videreføre en stram udlændingepolitik. Den nye statsminister Mette Frederiksen ændrede dog udtrykket ”stram” til ”bred udlændingepolitik” i slutfasen af valgkampen. Og da rød blok i sidste uge offentliggjorde en politisk aftale – det såkaldte ”forståelsespapir”, som er det politiske grundlag for regeringen – var der indarbejdet flere lempelser:

  • Børnefamilierne skal flyttes fra udrejsecenter Sjælsmark til et nyt udrejsecenter kun for børnefamilier.
  • Danmark skal begynde at modtage kvoteflygtninge igen.
  • Det planlagte udrejsecenter for kriminelle udvisningsdømte på øen Lindholm skal droppes. I stedet skal der findes en anden placering.
  • Flygtninge skal fremover kunne blive i Danmark, hvis de har været i beskæftigelse i to år, selv om de ikke længere har et beskyttelsesbehov.
  • En kommission skal se på ydelserne, bl.a. integrationsydelsen. Her og nu afsættes 250-300 millioner kroner årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud til 0-14 årige i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.
Mattias Tesfayehar afløst Inger Støjberg som udlændinge- og Integrationsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Og det slutter ikke der, forudser Pia Kjærsgaard:

”Det her vil blive ved og ved. Der vil komme yderligere lempelser, ud over dem der står i forståelsespapiret. Mette Frederiksen taler om den brede udlændingepolitik, men det er elastik i metermål,”.

Men den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye bliver beskrevet som hardliner på udlændingeområdet. Har du ikke tillid til, at han vil føre en stram udlædningepolitik?

”Problemet for Socialdemokratiet er jo, at de allerede har givet sig overfor de røde partier, og de kommer til at give sig endnu mere, for de er jo afhængige af det røde flertal”.

”Problemet for Socialdemokratiet er jo, at de allerede har givet sig overfor de røde partier, og de kommer til at give sig endnu mere”

Pia Kjærsgaard har afløst Martin Henriksen som DFs udlændingeordfører.

Fra stramninger til lempelser

Men regeringen lægger op til at føre udlændingepolitik henover midten?

”Jo, jo, men sådan spiller klaveret jo ikke. De kan jo ikke lave en finanslov, hvor de først tømmer pengekassen sammen med venstrefløjen, og så går de over til os bagefter og vil lave udlændingepolitik for at kunne spare nogle penge. Sådan kan man jo ikke arbejde. Det vil de også hurtigt finde ud af”.

Vil Dansk Folkeparti da ikke indgå i konstruktive drøftelser med regeringen om udlændingepolitikken?

”Selvfølgelig vil vi det. Jeg er allerede inviteret til en frokost hos Mattias Tesfaye, og det vil jeg se frem til. Men når regeringen sidder med finansloven, og de røde partier siger at ’så skal vi også have lempet der og der’ for at få finansloven igennem, så vil de blive nødt til det. Det var det samme vi gjorde med de borgerlige regeringer, bare den modsatte vej. Sagt lidt firkantet, så er det samme, der vil ske nu, bare med lempelser i stedet for stramninger”.

Paradigmeskiftet udhules

Pia Kjærsgaard siger, at hun da sagtens forstår sympatien for børnene på Sjælsmark.

”Jeg forstår da udmærket, at man tænker, at hvorfor skal børnene bøde for det her. Men det er altså forældrenes ansvar. Sjælsmark er et udvisningscenter. Forældrene er udvist, de har ikke ret til at være her i landet. Kvoteflygtninge kan man da også have sympati for, men det nytter ikke at tage flere flygtninge, inden vi har styr på dem, der er i landet”.

Partilederne i rød blok, da de sidste uge præsenterede det “forståelsespapir”, der er det parlamentariske grundlag under den nye socialdemokratiske regering. Papiret indeholder flere lempelser i udlændingepolitikken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I februar blev det såkaldte paradigmeskifte, som Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen aftalte i forbindelse med 2019-finansloven,  vedtaget. Det er et kursskifte i udlændingepolitikken, der flytter fokus fra integration til hjemsendelse. Men med udsigten til, at flygtninge kan slippe for hjemsendelse hvis de har haft to års arbejde, er man i fuld gang med at udhule paradigmeskiftet, mener Pia Kjærsgaard.

”Jeg er bekymret for, at man sætter hele hjemsendelsespolitikken i stå,” siger hun.

”Jeg er bekymret for, at man sætter hele hjemsendelsespolitikken i stå”

Vil øge tilstrømningen

Pia Kjærsgaard mener, at de mange lempelser vil øge tilstrømningen af migranter og flygtninge til Danmark.

”Når tilstrømningen er mindsket de senere år, skyldes det primært stramningerne, men jeg tror også, det er rygtedes ude i verden, at Danmark ikke længere er et land, hvor man bare kan komme ind og hvor det flyder med mælk og honning. Det tror jeg har betydet uendelig meget. Nu sker der så det modsatte, og det vil betyde øget tilstrømning”.

I valgkampen serverede Pia Kjærsgaard pølser på Brønshøj Torv. Pølsevognen, som DF havde opstillet, var en reaktion på historien om, at den lokale pølsedame havde måttet dreje nøglen tidligere på året, fordi hun blev chikaneret af en gruppe drenge med indvandrerbaggrund.

Tror du stadig, at danskerne er lige så optaget af udlændingepolitikken som tidligere?

”Ja, mit indtryk er, at folk er meget bekymret over udviklingen. Det er jeg også selv. Det er fint, at vi strammer, så der ikke kommer så mange til landet, men det helt store problem – og jeg har ikke svaret på, hvad vi gør – det er, at der er steder som f.eks. Bellahøj, hvor folk ikke tør flytte til, fordi der er indvandrerdrenge, der terrorisere området. Det er vi nødt til at gøre op med. Vi har også et enormt problem med folk, der bor her i landet, men ikke vil lade sig tilpasse. Og vi har gymnasier, hvor 80 procent er indvandrere, og som får danskere til at vælge andre gymnasier. Hvad gør vi med de problemer? Det vil jeg meget gerne diskutere med Mattias Tesfaye,” siger Pia Kjærsgaard.

Hun tilføjer:

”Så jeg har meget at tale med Mattias Tesfaye om. For en ting er, hvad de røde partier vil. Men hvad vil Socialdemokratiet og ministeren? Det glæder jeg mig til høre”.

“Vi har også et enormt problem med folk, der bor her i landet, men ikke vil lade sig tilpasse”