Dansk Folkeparti kalder den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd, efter at BT har afsløret, at ofre for sex-forbrydelser må vente i mange måneder på domstolsafgørelse

472,5 dage – et år og 107 dage – så lang tid går der i gennemsnit fra, at ofre for voldtægter og andre sædelighedsforbrydelser anmelder et overgreb, og til at sagen bliver afgjort ved en domstol. Det viser en aktindsigt, som dagbladet BT har fået hos Rigspolitiet.

Den lange ventetid sker på trods af, at Folketinget og skiftende justitsministre har haft massiv fokus på at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

Ja, faktisk går der længere og længere tid, før sagerne når gennem systemet. BTs aktindsigt viser, at politi, anklagemyndiged og domstole på 12 år er blevet 165,5 dage langsommere om at behandle sager om sædelighedsforbydelser.

Peter Skaarup: Helt ude i hampen

Udviklingen får Dansk Folkeparti til at kalde den nye justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd:

»De her sagsbehandlingstider er jo helt ude i hampen og dybt skadelige for ofrene og deres retsbevidsthed. Vi skal hele vejen rundt, og ministeren må på et samråd fortælle, hvad der skal til for at bringe sagsbehandlingstiderne væsentligt ned,« siger DFs gruppeformand Peter Skaarup til BT.

Han har selv dette bud på løsninger:

“Vi har i DF i flere år kæmpet for at få flere politibetjente, hvilket tydeligvis er voldsom vigtigt at få ansat. Så vi vil presse den nye justitsminister til at øge optaget på Politiskolen. Det samme gælder antallet af anklagere og kontormedarbejdere til domstolene,” siger Peter Skaarup.

Enhedslisten bakker op

Folketinget fastsatte i 2004 et politisk mål om, at der højst skal gå 60 dage fra sigtelse til anklageskriftet sendes til retten. Men BTs aktindsigt viser, at det kun er 42,7 procent af sagerne, der bliver klar indenfor 60 dage. Endnu værre ser det ud ved domstolene. Her er målet at voldtægtssager skal afsluttes indenfor 37 dage. Men det skete kun i 23 procent af sagerne i 2017.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund bakker op om Dansk Folkepartis samrådsindkaldelse. Hos Nye Borgerlige bliver initiativet til gengæld skudt ned af Pernille Vermund, der kalder det for “spil for galleriet”. Vermund gentager overfor BT i stedet sine krav fra valgkampen om at lokale politistationer skal genåbnes og at kriminelle udlændinge skal udvises ved første dom.