Nyt ydmygende Brexit-nederlag for May

0
1340
Premierminister Theresa May i parlamentet onsdag aften. Foto: MARK DUFFY / UK Parliament

Det britiske parlament har onsdag aften klart stemt imod at forlade EU uden en aftale. Dermed har premierminister Theresa May for anden dag i træk lidt et hårdt nederlag

Wow er et ord, der går igen i artikler og tweets om britisk politik lige nu. For Theresa May kan kun have fået et klart flertal imod sig, fordi også nogle af hendes egne ministre undlod at stemme eller stemte imod. I alt stemte 17 konservative imod deres egen premierminister og dermed var der et flertal for et forslag om at udelukke et farvel til EU uden en aftale.

Formelt kan premierministeren ignorere, at hendes egen regering er splittet. Og hun kan ligeledes sidde parlamentets beslutningen overhørig. Og hun har virkelig ønsket stadig at have truslen om at forlade EU uden en aftale i arsenalet for at kunne lægge pres på EU.

Reelt øges presset alvorligt på hende. Her til aften krævede Labours leder Jeremy Corbyn, at parlamentet direkte overtager kontrollen med forhandlingerne om Brexit. Theresa Mays modtræk er at foreslå en ny afstemning, der giver mulighed for en lille udsættelse af Brexit, forudsat at der i de næste dage bliver et flertal for en aftale.

I britiske medier beskrives hun som kampklar og nærmest krigslysten. Hun afviser også at tale om parlamentets afgørelse, men siger, at det må leve med sin beslutning.

Optællerne annoncerer resultatet af onsdagens afstemning i det britiske parlament. Foto: Reuters TV via REUTERS