Midt i Brexit: Fanget mellem to urealistiske løsninger

0
1419
Pro-Brexiter demonstrerer foran premierministerens embedsbolig i Downing Street. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

I parlamentet i London skal der nu stemmes om, hvorvidt politikerne ønsker et brud med EU uden en aftale. Ingen forventer et ja – det er blot endnu mere forvirring

Med nederlaget til Theresa May og hendes Brexit-plan i aftes er de britiske politikere fanget mellem to vidt forskellige og lige urealistiske visioner. Ganske mange politikere – især fra de konservative – er fascineret af tanken om at smække med døren til EU. Usikkerheden vil være stor, men til gengæld vil briterne slippe uden om en stor milliardregning til EU-systemet og kan fra starten lave deres egne aftaler.

Omvendt ønsker en mindst lige så stor gruppe af politikere, at der bliver en ny folkeafstemning. Den slet skjulte dagsorden bygger på en formodning om, at de seneste måneders kaos vil have skræmt briterne til at stemme sig tilbage i EU. Det er især politikere fra oppositionen, der forfølger denne drøm – og da især politikere fra London og fra Skotland, hvor ønsket om at blive i EU var størst.

Problemet er så bare, at den første gruppe ikke kan få flertal i aften, hvor den vejledende afstemning om en no-deal Brexit vel mere har til formål at skræmme politikerne væk fra den vej. Den anden gruppe har heller ikke flertal i parlamentet, hvor mange stadig ønsker at respektere resultatet af den oprindelige afstemning. Og måske har den gruppe heller ikke flertal i befolkningen, hvis det kom til en ny afstemning.

En modstander af Brexit demonstrerer foran parlamentet i London. Foto: Tolga AKMEN / AFP / Scanpix

Flertal mod EU

Meningsmålinger viser, at briterne efterhånden er blevet så trætte af EU og deres forhandlingstaktik, at de helst bare vil skride. De seneste målinger viser, at 44 procent af briterne er klar til at tage dette store skridt ud i det ukendte. Omvendt er under 30 procent er så bekymrede, at de hellere vil tage det tvivlsomme kompromis, som Theresa May har opnået.

I mens fortsætter briterne deres forberedelser til deres farvel til EU med eller uden aftale. I dag fremlagde regeringen de toldsatser, der vil komme til at gælde efter et brud med EU. Her vil man fra dag et stryge de allerfleste toldkrav til glæde for erhvervslivet og de britiske forbrugere.

Mens der fortsat vil være told på blandt andet biler, så har briterne strøget 87 procent af alle toldsatser i den nye plan. Og til glæde for danskerne – og irerne – så bliver der ikke lagt told på bacon.

Tilhængere af Brexit. Foto: REUTERS/Henry Nicholls TPX IMAGES OF THE DAY