Midt i Brexit: “I danskere burde være lige så trætte af EU-systemet”

0
1831
Steve Bray (tv), der er modstander af Brexit, og Joseph Afrane, der går ind for Brexit, taler sammen foran parlamentet i London tirsdag. Foto by ISABEL INFANTES / AFP

Man bliver vanvittig af Bruxelles, fastslår den amerikanske finansrådgiver John Mitchem, som ditOverblik tog en snak med dagen efter den store Brexit-afstemning i det britiske parlament

”Jeg forstår godt de briter, der vil væk fra EU. Jeg har også arbejdet en del med det, vi normalt kalder Bruxelles – det er til at blive vanvittig af”.

Det siger den amerikanske finansrådgiver John Mitchem, der i en menneskealder har arbejdet i London og Paris for amerikanske pensionsfonde. Ditoverblik har talt med ham dagen efter den store afstemning om Brexit, hvor hans opdragsgivere ellers trækker på ham for at forstå konsekvenserne.

”Selvom det kan give mening at forlade EU, så er mine kunder optaget af den risiko, som dette indebærer.”

John Mitchems fokus er på at udvikle pensionssystemer og han har derfor tilbragt en del tid i Danmark også for at studere de danske pensionsforhold. Og han ville ikke blive forundret, hvis danskerne valgte at følge briternes eksempel.

”Jeg kender jer som et rationelt og velordnet land. Det må drive jer danskere til vanvid –– at have med EU og især Italien, Frankrig og Spanien at gøre,” siger han og tilføjer:

”Det her er ikke briterne, der er ude i en krise – det er Europa. Og uden briterne vil EU langsomt kvæle sig selv. Frankrig, hvor jeg selv er det meste af tiden, er i frit fald,” siger John Mitchem og fortsætter:

”Jeg er bestemt ikke optimist. Brexit er virkelig det mindste problem.”

”Det her er ikke briterne, der er ude i en krise – det er Europa”

John Mitchem, amerikansk finansrådgiver, til ditOverblik.dk

London taber

Som finansekspert har han længe med respekt fulgt Londons evne til at fastholde sin position som Europas finanshovedstad med hundredtusinder af højt betalte jobs. Men bruddet med EU vil i hans øjne fremskynde en udvikling, hvor mange af disse jobs bliver flyttet til mindre omkostningstunge steder. Han tror selv, at især Dublin og Paris vil tage mange af de gode jobs.

”I mit fag er det ved at gå op for briterne, at det magiske er ved at gå af London. Det vil gå dem som det gik i USA – de gode jobs flytter til billigere byer. Alt sammen digitalt og baseret i skyen.”

John Mitchem har selv familie i Storbritannien, der er dybt berørt af situationen.

”Min familie, mine fætre og kusiner, elskede at være en del af Europa. Som almindelige, arbejdende mennesker havde de dér adgang til universiteter, arbejde, en anden livsstil. De føler sig sat udenfor og at deres muligheder er blevet færre.”

Som amerikaner har han ofte hørt om det såkaldte særlige forhold mellem briterne og amerikanerne. Men også det er under pres – og ikke kun på grund af, hvad han selv kalder kaos i Washington.

”Som en god ven, der leder en stor kapitalfond i Europa, sagde til mig, så er UK et værktøj, som den amerikanske regering plejer at bruge til at påvirke Europa. Og når UK så ikke længere er en del af Europa, hvad nytte er landet så – set fra Washington?”