Nyt migrantpres på Grækenland

0
1861
Migranter samlet i en lejr i Belarus ved den polske grænse tidligere på måneden. REUTERS/Kacper Pempel

Balkan-ruten er igen åben, skrev den tyske avis Bild i weekenden. Med kurs mod nord søger stadig flere migranter via Tyrkiet og Grækenland trods kulde og grænsekontrol

De tyske journalister mødte migranter, der syv gange var blevet stoppet ved grænsen fra Tyrkiet til Grækenland, for så at forsøge igen og slippe over. Tilsvarende mødte de migranter, der var blevet afvist ved grænsen til Nordmakedonien flere gange, men som blev ved med at prøve. Alt sammen skubbet videre af krisen i Tyrkiet.

Den tyrkiske lira er på få uger faldet med en tredjedel i værdi og det rammer de svageste i landet dobbelt hårdt. Flygtninge fra Syrien og migranter længere østfra har i forvejen de dårligst betalte jobs og skal være glade, hvis de opnår mindstelønnen, der efterhånden ikke er meget mere end 1500 kroner om måneden. Vestlige journalister beretter også om at møde syrere og afghanere, der tidligere har haft asyl i Tyrkiet eller Grækenland, men som nu føler sig presset til at rejse videre.

De fleste, der slipper videre, sejler til en af de græske øer med hjælp fra menneskesmuglere, men stadig flere kæmper sig vej igennem grænsefloden Evros til Grækenland. Officielle græske tal viser at tilstrømningen af migranter er steget med en tredjedel i de seneste uger, men mange migranter dukker ikke på asylcentrene. De søger videre med det samme, for dels er det efterhånden svært at få lov til at blive i Grækenland og dels er der ikke længere arbejde at få der.

Skubbet væk

Tidligere på måneden var der en episode ud for øen Lesbos, der er den hårdest ramte af de græske øer. Ifølge det græske kystforsvar forsøgte et fartøj fra den tyrkiske flåde at skubbe en gummibåd fyldt til randen med migranter ind i græsk farvand. Var det lykkede, havde grækerne været forpligtede til at tage sig af dem.

Se episoden på Youtube her:

I stedet måtte tyrkere selv samle de nødstedte migranter op. Det var et af de få tilfælde, hvor migranterne fik hjælp fra det officielle Tyrkiet til at komme videre mod vest. Ellers er der ofte tale om, at tyrkerne ser til den anden side, når migranterne forsøger at komme videre med en lastbil eller igennem skovene i grænseområdet.

Kilder: Duvar, infomigrants, Bild, Spiegel