Marie Krarup vil støtte Inger Støjberg som formand

0
1596
Marie Krarup er bl.a. indfødsrets- og gymnasieordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

DFs indfødsretsordfører afviser Morten Messerschmidt som formand. “Jeg kan ikke støtte en dømt formand, jeg støtter Inger Støjberg,” siger Marie Krarup til flere medier

Dansk Folkepartis folketingsgruppe er delt i spørgsmålet om, hvem der skal være partiets nye formand. I sidste uge erklærede Alex Ahrendtsen og Dennis Flydtkjær deres støtte til Morten Messerschmidt som ny formand, men nu udtaler andre MFere sig kritisk om Messerschmidts formandsplan.

Mest direkte er DFs indfødsrets- og gymnasieordfører Marie Krarup. Hun siger til flere medier, at Morten Messerschmidt ikke bør kunne blive formand for DF, fordi han er dømt i byretten for dokumentfalsk og svig med EU-midler.

“Jeg kan ikke støtte en dømt formand, jeg støtter Inger Støjberg, jeg kan også støtte Peter Kofod, han er en god mand. Men vi kan ikke have en dømt mand i spidsen for Dansk Folkeparti,” sagde Marie Krarup tirsdag.

Opfordrede Messerschmidt til at trække sig efter dom

Marie Krarup siger, at hun tilbage i august, da Morten Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel i byretten i den såkaldte Meld & Feld-sag, opfordrede ham til at trække sig som næstformand for Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt har anket til landsretten, men Marie Krarup mener at byretsdommen er diskvalificerende i sig selv.

“Der er jo det, at han ikke er blevet frikendt i landsretten endnu, sådan som han håber på. Han er dømt. Og jeg bad ham om at trække sig fra Dansk Folkeparti, da han blev dømt i august måned, for jeg mener ikke, at vi kan have en dømt næstformand. Og vi kan i hvert fald slet ikke have en dømt formand. Det mener jeg ikke er noget, der passer sammen med et lov og orden-parti,” siger Marie Krarup til Politiken.

Andre folketingsmedlemmer udtaler sig kritisk om den plan, som Morten Messerschmidt lancerede i weekenden sammen med EU-parlamentsmedlem Peter Kofod. De to vil stille op i et partnerskab som formand og næstformand til det ekstraordinære årsmøde den 23. januar. Deres plan er, at Peter Kofod skal kunne tage over som formand, hvis Morten Messerschmidt ender med at få en dom i landsretten, som er så hård, at han ikke kan fortsætte som formand.

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl på sidste års sommergruppemøde, hvor Messerschmidt blev udnævnt til ny næstformand i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Thulesen Dahl: Vedtægter står i vejen

Men flere MF’ere afviser, at den model er mulig indenfor partiets vedtægter. Den politiske næstformand skal ifølge vedtægterne vælges blandt folketingsgruppens medlemmer, og Peter Kofod er som bekendt ikke medlem af Folketinget i øjeblikket. Derfor kan han ikke vælges som næstformand på det ekstraordinære årsmøde, påpeger den afgående formand Kristian Thulesen Dahl.

“Man kan sige, vores vedtægter er ret klare, og det er, at årsmødet vælger formanden og folketingsgruppen vælger – blandt sine medlemmer – en politisk næstformand. Og hvis formanden så får forfald på et tidspunkt, så er det den politiske næstformand, der tager over,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Liselott Blixt, der er Dansk Folkepartis ordfører for sundhed, psykiatri og ligestilling, afviser også Messerschmidt-Kofod-planen:

“Man kan ikke lave spillereglerne om. Det er formanden, vi skal vælge, ikke næstformanden,« siger Liselott Blixt til Berlingske.

Messerschmidt: Fint med forskellige standpunkter

Politiken har spurgt Morten Messerschmidt, hvad han siger til Marie Krarups udtalelser om, at man ikke kan have en dømt formand:

“Jeg synes egentlig, det er fint, at folk indtager forskellige standpunkter. Jeg har ikke lyst til at skulle stå i spidsen for et parti, hvor alle bare siger det samme, tænker det samme, mener det samme. Vi er forskellige mennesker, og det hilser jeg velkommen,” siger han.

Til udtalelserne fra Kristian Thulesen Dahl om, at vedtægterne står i vejen for at vælge Peter Kofod som næstformand på det ekstraordinære årsmøde, siger Morten Messerschmidt til DR:

“Der er intet i vedtægterne til hinder for, at Peter Kofod for eksempel bliver organisatorisk formand. Og at jeg, i tilfælde af, at jeg skulle overlade ansvaret i en periode frem til det ordinære årsmøde, så udnævner ham til politisk leder, siger Morten Messerschmidt”.

Læs også:

Morten Messerschmidt og Peter Kofod melder ud: Vil være formand og næstformand for DF