Særligt et mord chokerer. Den sidste aften i juli blev en 36-årig tysker hugget ned på åben gade foran øjnene af sin 11-årige datter. Gerningsmanden var asylansøger og havde tidligere boet hos sit offer

I løbet af ugen er der kommet en række detaljer frem om drabet. Gerningsmanden blev pågrebet lidt efter mordet, der skete i den sydtyske by Stuttgart. Han hedder Mohammed Issa og var kendt for sin voldelige adfærd.

Han kom til Tyskland i 2015 og hævdede han var fra Syrien. I løbet af denne uge har det tyske politi fundet frem til, at han egentlig var fra Jordan og havde købt sit pas i Syrien. Han viser sig også at være ældre end først antaget.

Første gang han blev dømt var forrige år, da han havde tævet sin højgravide kone. Hun er tysker med en arabisk baggrund og var ifølge sagens akter fra den gang stadig gift, da hun i 2017 sagde ja til Mohammad Issa. Han overfaldt hende alvorligt, da han mente, at en anden mand var far til de tvillinger, hun ventede.

Undervejs kom det også til opgør med den mand, han boede hos. Wilhelm L., som han omtales i de tyske medier, skal undervejs have fundet ud af, at han løj om sin flygtningestatus og skal ifølge nogle medier har anmeldt. Efter flere voldelige episoder tvang Wilhelm L. ham til at flytte ud.

Avisen Bild har talt med hans familie i Jordan. Her fortæller broderen, at han inden sin udåd havde ringet til familien og svoret, at han ville tage hævn. ”Han sagde, at han (Wilhelm) havde gjort hans liv til et helvede, og nu ville han gøre hans liv til et helvede,” skal broderen have sagt.

Den 31. juli købte Mohammad Issa så et samurai-sværd og huggede Wilhelm L. ned på åben gade foran snesevis af skræmte tyskere. Og foran Wilhelms datter på 11.

Machete mod landsmand

Sagen har nået det politiske niveau i Tyskland. Sågar en politiker fra De Grønne, der ellers er så forstående overfor migranter, siger fra. I en kommentar i avisen FAZ advarer Boris Palmer mod at negligere vold fra asylansøgere – han skriver videre, at alt for mange forsøger at fremstille volden blandt migranter som harmløs og tilfældig.

Tilsvarende diskussion kører i Østrig, hvor man også har set den type vold i sommeren. I denne uge gik det ud over en 19årig mand, der ligesom den formodede gerningsmand er migrant fra Marokko. Den ældre gerningsmand huggede sit offer i ansigtet og livet, inden han stak af.

Østrigsk politi er ret sikre på at kende hans identitet, men formåede ikke at tilbageholde ham. Offeret stod sammen med tre bekendte, da gerningsmanden kom hen til dem og tilsyneladende uden grund begyndte at hugge løs. Lokale medier bruger overskrifter som ”endnu et overfald med machete.”